​Με την πολυαναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες ασχολήθηκαν τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ, φιλοξενώντας την είδηση με πηχιαίους τίτλους και εκτενή δημοσιεύματα.

Αφότου οι Ανώτατοι Δικαστές έκριναν ότι ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός, τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία φιλοξένησαν την είδηση με αιχμηρούς τίτλους, κάνοντας λόγο για «λήξη σταυροφορίας», «βαρύ χτύπημα στον Αλέξη Τσίπρα», αλλά και «σοβαρή οπισθοδρόμηση» της κυβέρνησης.

REUTERS: «Ελαττωματική η δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών από την κυβέρνηση»

«Ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Παππάς, ήταν εκείνος που ανέλαβε να προχωρήσει τη διαδικασία που κρίθηκε αντισυνταγματική» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα και επαναλαμβάνει επίσης πως το βασικό σκεπτικό της απόφασης φαίνεται πως είναι πως η αρμοδιότητα της διαδικασίας εμπίπτει στο ΕΣΡ και όχι στην κυβέρνηση. «Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η απόφαση του ΣτΕ θα επηρεάσει τις επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με τον ανασχηματισμό». Αναφορικά με την αδειοδότηση, το Reuters σημειώνει πως η κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει 246εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία και τονίζει πως «μετά την απόφαση του ΣτΕ, οι αρχές αναμένονται να επιστρέψουν τα χρήματα στους υπερθεματιστές» κάνοντας λόγο για λήξη' της σταυροφορίας από τις αρχές που επιχείρησαν να 'αναταράξουν' το αρύθμιστο τηλεοπτικό τοπίο.

reuters.jpg

WALL STREET JOURNAL: «Αντιμέτωπος με μεγάλο πλήγμα ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς το δικαστήριο απορρίπτει το νόμο για τις τηλεοπτική αναμόρφωση»

Το αμερικανικό μέσο κάνει λόγο για «τεράστιο εξευτελισμό» της κυβέρνησης της Τετάρτη, έπειτα από την απόφαση του ΣτΕ. «Η υπόθεση δίνει ένα ισχυρό χτύπημα στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, σαν το νέο που θα φέρει την εκκαθάριση στο βούρκο της πολιτικής» γράφει το δημοσίευμα. «Η πιθανότητα της αρνητικής τοποθέτησης του ΣτΕ ανάγκασε τον πρωθυπουργό να υπερασπιστεί δημόσια τον στενό του συνεργάτη και υπουργό Επικρατε��ας Νίκο Παππά, ο οποίος και διαχειρίστηκε το θέμα των τηλεοπτικών αδειών».

wall street journal.jpg

DAILY MAIL: ΔΑΝΕΙΖΕΤΑΙ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ REUTERS ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ:

«Το βασικό σκεπτικό της απόφασης - η οποία τονίζουμε πως δεν είναι ακόμη διαθέσιμη ως κείμενο και στο σύνολό της - έχει να κάνει με το γεγονός πως την διαδικασία της αδειοδότησης πρέπει να διαχειρίζεται η ανεξάρτητη αρχή του ΕΣΡ. Συνέπεια της απόφασης, οι αρχές αναμένεται να επιστρέψουν στους τέσσερις υπερθεματιστές την πρώτη δόση που είχαν ήδη καταβάλει στο κράτος» αναφέρει το δημοσίευμα. Τέλος, παραθέτει την πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης δια της κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά και την εξαγγελία για νομοθετική πρωτοβουλία χορήγησης προσωρινών αδειών.

daily mail.jpg

FINANCIAL TIMES: «ΤΟ ΣτΕ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ»

«Το ανώτατο δικαστήριο της Ελλάδας αποφάσισε πως ο νόμος που έφερε μέσω του κοινοβουλίου η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντισυνταγματικός» αναφέρει το δημοσίευμα της Financial Times. Η οικονομική εφημερίδα παραθέτει μάλιστα πηγή που γνωρίζει καλά την υπόθεση, «το δικαστήριο προέβαλε ενστάσεις αναφορικά με το γεγονός πως το ΕΣΡ, όχι η κυβέρνηση, είναι υπεύθυνο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών».

financial times.jpg

FRANCE 24: «ΜΠΛΟΚΟ ΤΟΥ ΣΤΕ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ»

Μιλώντας για «βαρύ χτύπημα» στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει πως μπήκε μπλόκο στις μεταρρυθμίσεις του στην ιδιωτική τηλεόραση, καθώς και ότι η η απόφαση ήταν επίπονο χτύπημα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε ανακοινώσει τις μεταρρυθμίσεις αυτές με μεγάλη αισιοδοξία, καθώς ισχυρίζονταν ότι θα «καθάριζε» το τοπίο από τους δυνατούς ολιγάρχες που για πολλά χρόνια λυμαίνονταν την ιδιωτική τηλεόραση.

france24.jpg

LE FIGARO: «Το ΣτΕ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»

«Αυτή η απόφαση θέτει υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα της διαδικασίας της αδειοδότησης των τεσσάρων ιδιωτικών καναλιών στις αρχές του Σεπτέμβρη και η οποία της απέφερε 246 εκατ. ευρώ" συμπληρώνει το δημοσίευμα και κάνει λόγο για "σοβαρή οπισθοδρόμηση για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα» αναφέρει το γαλλικό ΜΜΕ.

le figaro.jpg

BILD: «ΧΑΟΣ ΣΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ-ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ»

Η γερμανική «Bild» μιλά επίσης για «σοβαρό πλήγμα στον Έλληνα Πρωθυπουργό, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε να κρίνει αντισυνταγματικό έναν α��φιλεγόμενο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες». Επικαλούμενη αναλυτές, κάνει λόγο για «χαοτική κατάσταση» στην Ελλάδα.

bild.jpg