​Σε ένα νέο παραλήρημα επιδόθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο στη Ρίζε της Τουρκίας, όπου δεν έκρυψε τις επεκτατικές του βλέψεις.

«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία. Εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί. Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία. Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας», είπε στην ομιλία του ο Ερντογάν.

Αναφέρθηκε δε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση του 1920 που αποφάσισε για το λεγόμενο «εθνικό συμβόλαιο», το οποίο όριζε τα σύνορα της Τουρκίας και τόνισε ότι με βάση αυτή την απόφαση τα σύνορα στις περιοχές του Οθωμανικού κράτ��υς, όπου υπήρχε αραβική πλειοψηφία κατά την υπογραφή της Συνθήκης του Μούδρου το 1918 θα έπρεπε να ορισθούν μέσω δημοψηφίσματος των ίδιων των πληθυσμών.

Πρόσθεσε δε, ότι η απόφαση εκείνη ανέφερε ότι το κριτήριο είναι η συγγένεια από πλευράς θρησκείας και γένους και ότι το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης θα πρέπει να οριστεί μετά από δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην περιοχή.

«Όρισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μουσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου», κατέληξε ο Ερντογάν και για μια ακόμα φορά έδειξε ότι στο μυαλό του έχει πάντα τη… μεγάλη Τουρκία.