​Σε βιβλίο με τίτλο «Ένας πρόεδρος δεν θα έπρεπε να τα λέει αυτά» που αναμένεται να κυκλοφορήσει αύριο, αναφέρεται πως ο Φρανσουά Ολ��ντ, θα μπορούσε να καλέσει τους ψηφοφόρους της αριστεράς να ψηφίσουν τον Σαρκοζί, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ώστε να μην μπορέσει το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο να πάρει την εξουσία.

Όπως μεταδίδει η Μαρία Δεναξά, οι συγγραφείς του βιβλίου, δυο δημοσιογράφοι, αφηγούνται την πενταετή θητεία του Φρανσουά Ολάντ μέσα από πολυάριθμες συναντήσεις που είχαν μαζί του ο οποίος αναφέρεται σε πολλούς πολιτικούς του αντιπάλους αλλά και συνεργάτες του.

spl1213525_001.jpg

Για τον Σαρκοζί ο Ολάντ καταγγέλλει την αγένεια, τον κυνισμό και το πάθος του για τα χρήματα.

«Οι κασέτες του Πατρίκ Μπισόν, πρώην συμβούλου του Νικολά Σαρκοζί στο Ελιζέ, είναι πολύ σημαντικές όχι γιατί αποκαλύπτουν κάτι – δεν υπάρχουν κρατικά μυστικά- αλλά δείχνουν τι πραγματικά είναι αυτός ο τύπος (ο Σαρκοζί). Δείχνουν την αγένεια του, την κακία του, τον κυνισμό του», δηλώνει ο Ολαντ.

«Αυτό που δεν διακρίνουμε σ αυτόν είναι ο διαχωρισμός μεταξύ εκείνου που είναι πιθανό κι εκείνου που δεν είναι, εκείνου που είναι νόμιμο κι εκείνου που δεν είναι, η αξιοπρέπεια και η αναξιοπρέπεια. Τα χρήματα γι’ αυτόν είναι το δόλωμα. Ο ίδιος περιβάλλεται από ανθρώπους που έχουν χρήματα. Γιατί; Τα χρήματα παραμένουν χρήματα κι αυτό είναι το εκπληκτικό» εκμυστηρεύεται ο Ολάντ.

spl923241_001.jpg
Ωστόσο, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος καταγγέλλει την «τακτική Σαρκοζί», που έχει δομηθεί πάνω στον «φόβο» και την επιλογή της «λεκτικής ριζοσπαστικοποίησης» για να προσελκύσει τους οπαδούς του Εθνικού Μετώπου, ο Ολάντ όπως λέει δεν θα διστάσει να ψηφίσει για τον πολιτικό του αντίπαλο εάν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών αντιμετωπίσει την Μαρίν Λεπέν.

«Ναι, εγώ θα το κάνω. Θα πάω να ψηφίσω ενάντια στην Λεπέν. Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι για μένα ήταν πολύ δύσκολο να καλέσω τον κόσμο να ψ��φίσει Σιράκ το 2002 (…) Εάν τώρα πρέπει να καλέσω να ψηφίσει Σαρκοζί, θα το κάνω» δηλώνει.

Ερωτώμενος για το πιθανό αποτέλεσμα στις προκριματικές της δεξιάς, ο Ολάντ τον Αύγουστο του 2015, λέει στους συγγραφείς του βιβλίου:

«Κανονικά θα πρέπει να κερδίσει ο Σαρκοζί… Όμως αν στις δημοσκοπήσεις ο Σαρκοζί, περιγράφεται ώς αδύναμος ή ότι δεν μπορεί να κερδίσει, τότε ο κόσμος θα πάει προς τον Ζιπέ. Κι αυτό επειδή ο Σαρκοζί είναι τόσο υπερβολικός που θα μπορούσε να σπείρει προβλήματα και στο δικό του στρατόπεδο. Αυτή δυστυχώς είναι η συμπεριφορά της δικαιοσύνης».

spl678781_001.jpg

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΟΚ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ:

Το βιβλίο εμπεριέχει και δηλώσεις σοκ του Γάλλου προέδρου σχετικά με την εθνική ταυτότητα και την θέση του Ισλάμ. Όταν το 2014 οι δυο δημοσιογράφοι του έθεσαν την προκλητική ερώτηση εάν εί��αι ταμπού για την αριστερά το θέμα της μετανάστευσης, ο Ολάντ απάντησε:

«Νομίζω ότι υπάρχουν πάρα πολλές αφίξεις από την μετανάστευση και κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να συμβαίνει».

spl1111309_001.jpgΆλλη φράση σοκ που ξεστόμισε ο Ολάντ, αφορά τις γυναίκες που φορούν μαντήλα ή μπουργκα:

«Η καλυμμένη γυναίκα του σήμερα θα είναι η Μαριάν του αύριο». (Η Μαριάν είναι το σύμβολο, η προσωποποίηση της γαλλικής Δημοκρατίας). Κατά κάποιο τρόπο αν μπορούμε να προσφέρουμε σε μια (καλυμμένη) γυναίκα τις προϋποθέσεις για την ευεξία της, θα απελευθερωθεί από την μαντήλα της και θα γίνει Γαλλίδα διατηρώντας την πίστη της αν το θέλει και θα είναι ικανή να τιμά τα ιδανικά της».

Ο Ολάντ μιλάει και για το Ισλάμ μέσα στην γαλλική κοινωνία: «Το ότι υπάρχει πρόβλημα με το Ισλάμ είναι αλήθεια. Κανείς δεν αμφιβάλει. Υπάρχει πρόβλημα με το Ισλάμ γιατί το Ισλάμ ζητάει την αναγνώριση».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΟΥΛΙ ΓΚΑΓΙΕ:

Ο Γάλλος πρόεδρος ερωτώμενος για την σχέση του με την Ζουλί Γκαγιέ, τονίζει ότι δεν πρόκειται να την επισημοποιήσει:

«Παραμένει μια υποτιθέμενη σχέση και θα κάνω αυτό που πρέπει για να παραμείνει έτσι. Δεν υπάρχουν φωτογραφίες και δεν θα υπάρξουν ποτέ».

Σε άλλη σχετική ερώτηση απαντά:

«Δεν είναι μια σύντροφος με την κλασσική ��ννοια της λέξης, διαφορετικά θα ήμουν κάθε μέρα μαζί της και δεν είμαι όλες τις μέρες μαζί της. Προσέχω να μην έχει δημόσια διάσταση (η ιστορία) παρόλο που είναι γνωστή. Την βλέπω τακτικά αλλά όχι τόσο συχνά όσο θα το θέλαμε».

Η ύπαρξη της Γκαγιέ στην σκιά του Ολάντ, φαίνεται πως ενοχλεί την ηθοποιό και δεν το κρύβει ο Γάλλος πρόεδρος:

«Υποφέρει από αυτή την κατάσταση. Κάθε φορά που μπορούν να της χρεώσουν κάτι το κάνουν ακόμα κι αν δεν είναι πραγματικότητα. Την συμβουλεύω να κάνει όσο περισσότερα επαγγελματικά πράγματα γίνεται».