​Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές στη Φλόριντα, καθώς πλησιάζει ο τυφώνας Μάθιου, ο οποίος άφησε καταστροφή και θάνατο στο πέρασμά από την Καραϊβική, καθώς 339 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Αϊτή και τέσσερις στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Η ταχύτητα των ανέμων με την οποία πλησιάζει ο Μάθιου στις ακτές των ΗΠΑ φτάνει τα 215 χλμ. την ώρα, ενώ η έντασή του παραμένει στην κατηγορία 4.

matthew.JPG

Οι επιστήμονες βρίσκονται στο πόδι, προσπαθώντας να αναλύσουν την πορεία του και εκτιμούν πως ή θα κινηθεί προς το εσωτερικό των ΗΠΑ από τις ακτές της Φλόριντα ή θα απομακρυνθεί προς τον Ατλαντικό ωκεανό το βράδυ της Παρασκευής.

Ήδη οι κάτοικοι των νοτιοανατολικών περιοχών των ΗΠΑ έχουν αδειάσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν τα απαραίτητα και παίρνουν τις αναγκαίες προφυλάξεις, θωρακίζοντας τα σπίτια τους και τις επιχειρήσεις τους.

matthew1.JPG

Τμήματα της Φλόριντα, της Τζόρτζια και της Νότιας και Βόρειας Καρολίνας βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ αναμένεται ο τυφώνας Μάθιου να φέρει καταρρακτώδεις βροχές και ανέμους που θα φτάνουν τα 220 χλμ. την ώρα.

Εργοστάσια και εταιρείες νοτιοανατολικά των ΗΠΑ διέκοψαν τη λειτουργία τους μπροστά στην αδυσώπητη πορεία του τυφώνα, ο οποίος απειλεί περίπου 2 εκατομμύρια τόνων ζάχαρης και δέντρων που αντιπροσωπεύουν πάνω από 90 εκατομμύρια κιβώτια εσπεριδοειδών στη Φλόριντα, βασικό παραγωγό των ΗΠΑ.

matthew6.JPG

Περίπου 2 εκατομμύρια στρέμματα βαμβακιού κινδυνεύουν από καταρρακτώδεις βροχές στις πολιτείες Βόρειας και Νότιας Καρολίνας, όπου οι γεωργοί αγωνίζονταν ήδη να περισώσουν τις καλλιέργειές τους από τη βροχή πριν την εμφάνιση τον Μάθιου.

Οι καιρικές συνθήκες ανάγκασαν εταιρείες σε κλείσιμο των εργοστασίων επεξεργασίας ζαχαροκάλαμου λίγες μέρες από την έναρξη της συγκομι��ής, είπε ο Ράιαν Ουέστον, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Σακχαροκάλαμου, ο οποίος αντιπροσωπεύει παραγωγούς της Φλόριντα, του Τέξας και της Χαβάης. "Ανάλογα με την ένταση και την κατεύθυνση των ανέμων", είπε, "οι τυφώνες πετούν το ζαχαροκάλαμο στο έδαφος, δυσχεραίνοντας την συγκομιδή του. Αυτό ζημιώνει και τη συγκεκριμένη συγκομιδή αλλά και την επόμενη".

matthew7.JPG

Η ανατολική ακτή της Φλόριντα, όπου βρίσκονται οι καλλιέργειες γκρέιπφρουτ, αναμένεται να υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τον τυφώνα. Οι καλλιέργειες εκεί έχουν ήδη υποστεί ζημιές από φυτικές αρρώστιες. "Οι παραγωγοί μας ήδη αντιμετωπίζουν προκλήσεις", είπε η Νίκι Χέιντι, επικεφαλής του μάρκετινγκ του συνδέσμου Florida's Natural Growers, ενός συνεταιρισμού περίπου 1.000 καλλιεργητών εσπεριδοειδών σε όλη την πολιτεία.