Προκαλεί πάλι η Άγκυρα αμφισβητώντας την κυριότητα της Ελλάδας σε νησιά και νησίδες του Αιγαίου, σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της με την οποία προσπαθεί να απαντήσει στην κριτική της τουρκικής αντιπολίτευση για τις δηλώσεις Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάννης.

«Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο. Μεταξύ των προβλημάτων αυτών περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και σε σύνδεση με αυτό, το ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ. Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα του Αιγαίου εξετάζονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων μηχανισμών διαλόγου με την Ελλάδα» υποστηρίζει.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναγκάσθηκε όμως να διαψεύσει με την ανακοίνωσή του και τις ��αταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί μεταβίβασης της κυριαρχίας νησιών ή νησίδων στο Αιγαίο σε… «άλλη χώρα» (εννοώντας προφανώς την Ελλάδα) μετά το έτος 2003, τις οποίες χαρακτηρίζει «αναληθείς»!

Να σημειωθεί ότι ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ασκώντας κριτική στις δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης, τις είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτες» και τον κάλεσε «να κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί των ημερών του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία»! Πρόκειται για ισχυρισμό που προβάλλουν από το 2010 εθνικιστικοί κύκλοι στην Τουρκία κι εδώ και λίγο καιρό έχει υιοθετήσει και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα.

Όπως αποδεικνύεται οι δηλώσεις Ερντογάν έφεραν στην επιφάνεια και το βαθύ σχίσμα μεταξύ των «κεμαλικών» (που εκπροσωπεί σήμερα κυρίως το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα το οποίο βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση) και του «πολιτικού Ισλάμ» ( το οποίο εκφράζει το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και ο Ερντογάν).

Οι ισχυρισμοί Ερντογάν εξακολουθούν να προκαλούν και την έντονη ελληνική αντίδραση, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να στέλενει χθες αυστηρό μήνυμα προς τ��ν Άγκυρα από την Καλαμάτα.