​Τι και αν η Apple συχνά καυχιέται για την ασφάλεια της εφαρμογής μηνυμάτων που περιλαμβάν��ται στο λογισμικό των iPhone, πρόσφατη μελέτη του The Intercept αποκάλυψε ότι η εταιρεία κρατά αναλυτικό αρχείο με τις επαφές του χρήστη στο iMessage, τις οποίες και είναι έτοιμη να μοιραστεί με τις δυνάμεις του Νόμου, αν υπάρξει σχετική δικαστική εντολή.

Όπως σημειώνει το Intercept, αυτό δε σημαίνει ότι η Apple έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο των μηνυμάτων που κάποιος στέλνει μέσω του iMessage, ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν, κάθε φορά που κάποιος χρήστης του iOS αρχίσει να συντάσσει μήνυμα στην εφαρμογή, η εταιρεία έχει πρόσβαση στον αριθμό του παραλήπτη και τον καταγράφει σε αρχείο που διατηρείται για 30 ημέρες.

Στο αρχείο αυτό καταγράφονται επίσης η μέρα και η ώρα αποστολής του μηνύματος, μαζί με την διεύθυνση ΙΡ του χρήστη, μέσω της οποίας μπορε�� να ταυτοποιηθεί και η τοποθεσία του. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να περάσουν στα χέρια των Αρχών με μια απλή δικαστική εντολή, ενώ με αντίστοιχη εντολή μπορεί να επεκταθεί και ο χρόνος διατήρησης των αρχείων.

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις, η Apple ανακοίνωσε ότι «όταν οι Αρχές μας παρουσιάσουν νόμιμο κλητήριο θέσπισμα ή δικαστική εντολή, παραδίδουμε τις πληροφορίες που μας ζητούνται, αν είναι στη διάθεσή μας», εξηγώντας ότι «εργαζόμαστε στενά με τις διωκτικές αρχές ώστε να κατανοήσουν τι μπορούμε να τους παράσχουμε και να τους ξεκαθαρίσουμε ότι αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τα περιεχόμενα συνδιαλέξεων ούτε αποτελούν απόδειξη ότι υπήρξε κάποια επικοινωνία».