​Τις υποψίες των ΗΠΑ για ρωσική εμπλοκή στην πτώση της μοιραίας πτήσης MH17 τον Ιούλιο του 2014 στην ανατολική Ουκρανία, επιβεβαίωσαν τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας.

Σύμφωνα την ολλανδική εισαγγελία, ο πύραυλος που κατέρριψε την πτήση των Μαλαισιανών αερογραμμών, είχε μεταφερθεί από τη Ρωσία πριν εκτοξευθεί, ενώ υπογράμμισε ότι έχει ταυτοποιήσει περίπου εκατό πρόσωπα τα οποία έπαιξαν ενεργό ρόλο στην τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους, στις 17 Ιουλίου του 2014.

«Τα προσωρινά συμπεράσματα επιβεβαιώνουν τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι μερικές ημέρες μετά την τραγωδία σύμφωνα με την οποία, η πτήση ΜΗ17 καταρρίφθηκε από πύραυλο αέρους-εδάφους BUK που εκτοξεύθηκε από έδαφος ελεγχόμενο από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι, τονί��οντας πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι΄αυτό».

Παράλληλα ο Κίρμπι αποκάλυψε πως η έρευνα είχε διαπιστώσει ότι ο «εκτοξευτήρας του πυραύλου BUK είχε μεταφερθεί από τη Ρωσία προς το ελεγχόμενο από τους αυτονομιστές έδαφος στην Ουκρανία πριν από το περιστατικό και στη συνέχεια επιστράφηκε στη Ρωσία μετά την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17».

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Η ΡΩΣΙΑ:

Χαρακτήρισε την διεθνή ποινική έρευνα «μεροληπτική» και «πολιτικά υποκινούμενη» αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων πορισμάτων της στην Ολλανδία, ενώ η Ουκρανία συμπέρανε την «άμεση εμπλοκή» της Μόσχας στην καταστροφή του Μπόινγκ 777 που πραγματοποιούσε την πτήση Άμστερνταμ - Κουάλα Λουμπούρ.