​Αναμφισβήτητη νικήτρια του πρώτου debate λίγο πριν από τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ αναδείχθηκε η Χίλαρι Κλίντον, η οποία εμφανίστηκε ανανεωμένη και πολύ καλά διαβασμένη, κάνοντας μια προεδρική εμφάνιση, σε αντίθεση με τον αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος επέλεξε να μην προετοιμαστεί, κάτι που πλήρωσε τελικά, αφού το ιδιαίτερο, αντισυμβατικό του στυλ αυτή τη φορά του κόστισε.

Στα 90 αυτά λεπτά οι δύο υποψήφιοι επέλεξαν να αναλωθούν σε προσωπικές επιθέσεις, ��κτοξεύοντας καρφιά ο ένας στον άλλο και παραμερίζοντας τον πολιτικό λόγο ουσίας.

clinton_trump_debate.JPG

Η Χίλαρι Κλίντον κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία της απέναντι σε έναν Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έδε��χνε να χάνει την μπάλα κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας.

Ενδεικτικό είναι ότι η Χίλαρι Κλίντον απευθυνόταν στον αντίπαλό της με το όνομά του και μιλώντας του στον ενικό, ενώ αντίθετα εκείνος επέμενε να την αποκαλεί «κυρία υπουργό Εξωτερικών του Ομπάμα».

Η αντιπαράθεση άναψε κόκκινο αρχικά όταν η συζήτηση έγινε για την οικονομία, με την Χίλαρι Κλίντον να χαρακτηρίζει υπεραπλουστευτικές τις λύσεις που προτείνει ο Ντόναλντ Τραμπ και εκείνος να την κατηγορεί ότι είναι όλο λόγια και δεν πρόκειται να πετύχει.

Ακολούθησαν αλληλοκατηγορίες για ψέματα και διαστρεβλώσεις και τελικά οι δύο υποψήφιοι παρέπεμψαν τους ψηφοφόρους να ενημερωθούν για το οικονομικό τους πρόγραμμα στα… site τους.

clinton_trump.jpg

Τα αίματα άναψαν όμως ότι η Χίλαρι Κλίντον ζήτησε να δημοσιοποιηθεί το… πόθεν έσχες του Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να μάθουν και οι Αμερικανοί από πού προήλθε η αμύθητη περιουσία του. Η απάντηση του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών ήταν… αποστομωτ��κή.

«Όταν θα δώσεις στη δημοσιότητα τα 33.000 e-mail που διέγραψες, θα δώσω κι εγώ τα φορολογικά μου και θα αποκαλύψω πόσους φόρους πληρώνω, παρά το γεγονός πως οι δικηγόροι μου, μου λένε να μην το κάνω» είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι τελεί υπό φορολογικό έλεγχο επί σχεδόν 15 χρόνια και του έχει γίνει σχεδόν τρόπος ζωής.

Η Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε επίσης τον αντίπαλό της για φοροδιαφυγή με τον ίδιο να το παραδέχεται λέγοντας «αφού είμαι κάλος σε αυτό», ενώ όταν εκείνη είπε ότι χρωστά χρήματα σε ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόταν της απάντησε: «μάλλον δε θα έκαναν καλά τη δουλειά τους».

Η υποψήφια όμως των Δημοκρατικών βρήκε την ευκαιρία να χτυπήσει τον Τραμπ εκεί που πονάει, όταν εκείνος επέμεινε πως ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει γεννηθεί στη Χαβάη, άρα δεν είναι γηγενής και δεν είχε δικαίωμα να βάλει υποψηφιότητα. Κατηγόρησε μάλιστα ότι το πιστοποιητικό γέννησης του προέδρου Ομπάμα το είχε βγάλει στη φόρα το 2008 η ίδια η Χίλαρι Κλίντον με εκείνη να παίρνει τη σκυτάλη και να τον κατηγορεί ανοιχτά για ρατσιστή.

Και οι προσωπικές επιθέσεις δεν έμειναν εκεί… Ο Τραμπ αναφέρθηκε εμμέσως και στα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε η Χίλαρι Κλίντον, λέγοντάς της:

clinton_trump_debate1.JPG
«Όταν εσύ αποφάσισες να μείνεις σπίτι σου, εγώ έκανα προεκλογικές συγκεντρώσεις και συναντούσα κόσμο».

��ι εκείνη του απάντησε με απόλυτη ψυχραιμία:

«Έμεινα στο σπίτι μου γιατί προετοιμαζόμουν γι’ αυτό το debate. Προετοιμαζόμουν να γίνω πρόεδρος».

Όταν δε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών την κατηγόρησε ότι δεν έχει το σθένος για να γίνει πρόεδρος, η Χίλαρι με ύφος που σκοτώνει του είπε:

«Όταν θα έχεις ταξιδέψει σε 112 χώρες και διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία, μια εκεχειρία, την απελευθέρωση διαφωνούντων (...) ή ακόμη θα έχεις περάσει 11 ώρες να καταθέτεις ενώπιον μιας επιτροπής του Κογκρέσου, θα μπορείς να μου μιλάς για σθένος».