​Καμία αλλαγή στο συσχετισμό δυνάμεων δεν έφεραν τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στις αυτόνομες κοινότητες της Γαλικίας και της Χώρας των Βάσκων στην Ισπανία που διεξήχθησαν την Κυριακή, καθώς οι κάλπες ανέδειξαν πρώτη δύναμη και μάλιστα ενισχυμένη το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάννο Ραχόι.

Το κόμμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ισπανίας, πήρε άνετη νίκη στη γενέτειρά του τη Γαλικία, εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία με ποσοστό 48,72%, ενώ στη Χώρα των Βάσκων επικράτησε όπως ήταν αναμενόμενο το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα με 35,57% αν και δεν κατάφερε να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία, γεγονός που θα τον οδηγήσει στην αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου, πιθανόν στο στρατόπεδο των Σοσιαλιστών.

Πληγωμένοι και με αρκετές απώλειες βγήκαν από την εκλογική διαδικασία οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ, οι οποίοι έχασαν έδρες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, με τους ψηφοφόρους να επιλέγουν τους Podemos.

Οι Σοσιαλιστές θα συνεδριάσουν την 1η Οκτωβρίου για να επανεντάξουν τη θέση του κόμματός τους στις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης που εκτυλίσσονται στη Μαδρίτη.

Πάντως ο Σάντσεθ πηγαίνει αποδυναμωμένος προς το φόρουμ της ηγεσίας των Σοσιαλιστών μετά τα χθεσινά αποτελέσματα που ενδέχεται να προκαλέσουν νέο εμφύλιο για την ηγεσία του κόμματος.