​Αντίστροφα μετρούν οι ώρες μέχρι η NASA να ανακοινώσει τα νέα της ευρήματα για «ύποπτη δραστηριότητα».

Όχι μην πάει ο νους σας στα «X-Files» και στους εξωγήινους, αλλά σε αποκαλύψεις που έχουν να κάνουν με ενδείξεις για την ύπαρξη ενός υπόγειου ωκεανού στην «Ευρώπη» του Δία.

321526a30813f6a3352b5c82f550225b.jpg
Η συνέντευξη τύπου της NASA θα λάβει χώρα στις 21:00 (ώρα Ελλάδας), ενώ κατά την διάρκεια της εκδήλωσης οι αστρονόμοι θα παρουσιάσουν αποτελέσματα από μια μοναδική καμπάνια παρατήρησης της Ευρώπης, η οποία έδωσε απροσδόκητες ενδείξεις δραστηριότητας.

Αφορμή για τις αποκαλύψεις, στάθηκε ο δορυφόρος «Ευρώπη του Δία», ο οποίος όπως πιστεύουν πολλοί επιστήμονες, περιέχει ένα υπόγειο ωκεανό.

2118f1cc06845dd27527f7e9d8c160d0.jpg

Τα νέα δεδομένα αφορούν παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Χαμπλ και η διεθνής επιστημονική κοινότητα περιμένει με ενδιαφέρον να ακούσει τι καινούριο έχει προκύψει. Το 2012, το Χαμπ�� είχε εντοπίσει υδρατμούς πάνω από το νότιο πόλο της Ευρώπης, οι οποίοι πιθανώς οφείλονταν σε πίδακες που εκτοξεύονταν από τα έγκατα του δορυφόρου.

Έτσι απόψε δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί πως αυτή τη φορά το διαστημικό τηλεσκόπιο είδε τέτοιους πίδακες, πράγμα που αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να υπάρχει ένας υπόγειος ωκεανός, ο οποίος μάλιστα θα μπορούσε να έχει συνθήκες κατάλληλες για την ανάπτυξη ζωής.

Πέρυσι η NASA έκανε γνωστό ότι μέσα στη δεκαετία του 2020 σχεδιάζει να στείλει ένα ρομποτικό σκάφος για να μελετήσει καλύτερα την Ευρώπη. Το 2015, εξάλλου, το Χαμπλ είχε επιβεβαιώσει ότι το μεγαλύτερο φεγγάρι του Δία, ο Γανυμήδης, διαθέτει ένα υπόγειο ωκεανό με πιθανώς περισσότερο νερό και από τη Γη.