Μια έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να προκαλέσει παρόμοιες κινήσεις και από άλλες χώρες-μέλη στην Ανατολική Ευρώπη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel am Sonntag.
Ήταν "ιστορικό λάθος" του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ακόμη και το ότι σκέφτηκε να διοργανώσει ένα δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε ο Άσελμπορν.
Ακόμη και αν η Βρετανία αποφασίσει να μείνει στην ΕΕ κατά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, "αυτό δεν θα επιλύσει το πρόβλημα που απορρέει από την αρνητική στάση των Βρετανών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση", είπε ο Άσελμπορν.
Ο Άσελμπορν είπε πως έχει μερικές φορές την εντύπωση πως ο Κάμερον και ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) στην Πολωνία, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, έχουν συμφωνήσει σιωπηλά να αντιστρέψουν την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. "Και οι δύο φαίνεται να έχουν την ίδια ατζέντα, όσον αφορά την επικριτική στάση τους προς την ΕΕ", πρόσθεσε.