Τέσσερα χρόνια έγκλειστος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο , βρίσκεται ο ιδρυτής των Wikileaks. Ο Τζούλιαν Ασάνζ αποφεύγει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του, φοβούμενος ότι θα εκδοθεί στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό, και από εκεί στις ΗΠΑ, τις οποίες έχει εξοργίσει δημοσιοποιώντας εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα βίντεο και διπλωματικά τηλεγραφήματα.

Τον Ιούνιο του 2012 ο Τζούλιαν καταφεύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Ζει κλεισμένος σε ένα δωμάτιο 4 x 4 μέτρα, στο ισόγειο αυτής της μικροσκοπικής πρεσβείας. Δεν έχει δικαίωμα να εμφανιστεί ούτε καν στην πόρτα. Η μοναδική ευκαιρία να δει ήλιο είναι να κάνει μία δήλωση από το μπαλκόνι της πρεσβείας.

Χρησιμοποιεί υπολογιστή και μιλά στους δικούς του ανθρώπους από το τηλέφωνο ή από τ�� Skype. To παιδί του, το αποκαλυπτικό σάιτ, WikiLeaks , που από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως «ακτιβισμός του διαδικτύου» συνεχίζει να λειτουργεί. Είτε με την βοήθεια του ίδιου ή τον συνεργατών του, όπως φαίνεται από την τελευταία αποκάλυψη των διαλόγων διάσκεψης των επικεφαλής του ΔΝΤ για τη στάση τους στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τον Απρίλιο του 2010, δημοσιεύει ένα βίντεο από ένα περιστατικό του 2007 που δείχνει Αμερικανούς στρατιώτες να δολοφονούν εν ψυχρώ Ιρακινούς πολίτες. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, δημοσιεύει το «Ημερολόγιο του Πολέμου στο Αφγανιστάν» . Τον Οκτώβριο η ομάδα δημοσίευσε ένα πακέτο περίπου 400.000 εγγράφων υπό τον τίτλο «Ημερολόγιο του Πολέμου στο Ιράκ».

Η ιστορία του γίνεται ταινία με τον τίτλο «The Fifth Estate - O Άνθρωπος που Πούλησε τον κόσμο» σε σκηνοθεσία του Μπιλ Κόντον.

Για μερικούς είναι σύμβολο ελπίδας, για άλλους ένας εχθρός του συστήματος. Ο ίδιος πάντως λέει πως οι νέοι οφείλουν να μάχονται για τα πιστεύω τους…