​Το ότι δεν έφτασε μέχρι τέλους στις επιθέσεις που αιματοκύλησαν το Παρίσι, αλλά και ότι επέλεξε να μην ανατιναχθεί, φέρεται να αποκάλυψε ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ στον αδερφό του, που τον επισκέφθηκε στη φυλακή.

«Αν ήθελα, θα υπήρχαν περισσότερα θύματα. Ευτυχώς, δεν έφθασα μέχρι τέλους», είπε ο «εγκέφαλος» του αιματοκυλίσματος του Νοέμβρη στη γαλλική πρωτεύουσα, που στοίχισε τη ζωή σε 103 ανθρώπους, ο οποίος συνελήφθη στις 18 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, τέσσερις ημέρες πριν τις επιθέσεις στην πόλη και πρόκειται να εκδοθεί στη Γαλλία.

Σύμφωνα με όσα είπε ο αδερφός του, ο Αμπντεσλάμ επέλεξε να μην ανατιναχθεί στο Σταντ Ντε Φρανς. Ο ίδιος επιθυμεί να συνεργαστεί με τις Αρχές, όχι όμως στο Βέλγιο, αλλά στη Γαλλία. «Είναι υπόλογος στους Γάλλους και όχι στους Βέλγους», ανέφερε χαρακτηριστικά, εννοώντας σαφώς ότι δεν έχει σχέση με τα χτυπήματα στην «καρδιά» της Ευρώπης.

Οι ανακριτές εξετάζουν αν ο 26χρονος είχε αναλάβει ή όχι να πραγματοποιήσει μια επίθεση βόρεια του Παρισιού που αναφέρεται μεν στην προκήρυξη των τζιχαντιστών, με την οποία το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη, αλλά δεν διαπράχθηκε.

Αυτή, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αμπντεσλάμ υποβαθμίζει το ρόλο του στις επιθέσεις στο Παρίσι. Σύμφωνα με αποσπάσματα των πρακτικών της ακροαματικής διαδικασίας στο Βέλγιο, τα οποία δημοσίευσαν η «Le Monde» και το BFMTV, ο δέκατος άνθρωπος -και μόνος επιζήσας- των τζιχαντιστών είπε «αποφάσισα να μην το κάνω όταν πάρκαρα το αυτοκίνητο. Άφησα τους τρεις επιβάτες μου και ξαναέφυγα. Οδήγησα τυχαία».