​Θυμίζοντας «προνουντσιαμέντο» του παρελθόντος, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού, εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση αποκρούοντας κατηγορίες περί σχεδιαζόμενου πραξικοπήματος κατά του Ταγίπ Ερντογάν από μέλη του στρατού που φέρεται να συνδέονται με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλ.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε ενόσω ο Ερντογάν βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη Σύνοδο για την Πυρηνική Ασφάλεια. Επιστρέφει στην Τουρκία την Κυριακή.

«Η πειθαρχία, η απόλυτη υπακοή και η ιεραρχία αποτελούν τη βάση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν τίθεται θέμα ανοχής σε οποιαδήποτε παράνομη, εκτός ιεραρχίας δομή ή πράξη» αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον δικτυακό τόπο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο στρατός δεν διευκρίνισε σε ποιες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρεται, αλλά επισημαίνει ότι έχει κινηθεί νομική διαδικασία εναντίον όσων δημοσιεύουν ειδήσεις και σχόλια που διασπείρουν αυτές τις κατηγορίες, σύμφωνα με την ηλεκτρονική πύλη της εφημερίδας Hurriyet.

Πάντως, άρθρο του Αμερικανού ερευνητή και πρώην αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Μάικλ Ρούμπιν που δημοσιεύθηκε στο Newsweek με τον τίτλο «Θα γίνει πραξικόπημα κατά του Ερντογάν στην Τουρκία;» προκάλεσε αίσθηση στο εξωτερικό.

Ο τουρκικός στρατός, ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, έκανε τρία πραξικοπήματα το 1960, το 1971 και το 1980 και εκδίωξε από την εξουσία μια φιλο-ισλαμική κυβέρνηση το 1997, στην οποία πρωθυπουργός ήταν ο Νετζμετίν Ερμπακάν, πολιτικός μέντορας του Ερντογάν.

Ο Ερντογάν βρίσκεται αυτές τις ημέρες στις ΗΠΑ για τη διεθνή Σύνοδο για την Πυρηνική Ασφάλεια, εν μέσω ψυχρότητας στις σχέσεις των δύο συμμάχων, κυρίως για το θέμα της Συρίας και των πιέσεων που ασκεί το τουρκικό καθεστώς στην ελευθερία του Τύπου.

Σύμφωνα με τη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Hurriyet, η ανακοίνωση του στρατού αναφερόταν σε ισχυρισμούς για προετοιμασία πραξικοπήματος από στρατιωτικούς προσκείμενους στον πρώην σύμμαχο και νυν εχθρό του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν διώκεται από το τουρκικό κράτος με την κατηγορία ότι διηύθυνε μία «παράλληλη» δομή μέσα στους κρατικούς θεσμούς, περιλαμβανομένων των δυνάμεων ασφαλείας και του δικαστικού συστήματος, με σκοπό να ανατρέψει τον Ερντογάν, ο οποίος ηγείται της Τουρκίας, αρχικά ως πρωθυπουργός, από το 2003.