​Το κουβάρι ξετυλίγεται σιγά σιγά για την τρομοκρατική δράση των εξτρεμιστών ισλαμιστών, μετά το δυνατό ταρακούνημα που προκάλεσαν στην Ευρώπη, με το αιματοκύλισμα στο Charlie Hebdo, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νew York Times, εξετάζοντας τα στοιχεία από δικογραφίες και ανακρίσεις προκύπτει ότι οι επιθέσεις προετοιμάζονταν από τις αρχές του 2014, ίσως και πιο πριν. Όμως, οι γαλλικές και οι βελγικές αρχές φαίνεται πως υποτίμησαν ή προσπέρασαν ενδεχόμενες απειλές ή απλά δεν συνέδεσαν την εμπλοκή κάποιων υπόπτων με το Ισλαμικό Κράτος.

«Δεν έγιναν όλα ξαφνικά τους τελευταίους 6 μήνες», λέει ο Michael T. Flynn, απόστρατος του αμερικανικού στρατού.

«Ετοίμαζαν τις επιθέσεις στην Ευρώπη από όταν έφτιαξαν τις δομές τους στην Συρία το 2012!».

Η σύλληψη του Hame που αποκάλυψε τη δράση του Αμπαούντ

Ο Hame, συνελήφθη στο Παρίσι τον περασμένο Αύγουστο, πριν προλάβει να “χτυπήσει”. Ήταν ένας από τους δεκάδες εκπαιδευμένους τρομοκράτες που κατάφεραν να περάσουν στην Ευρώπη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι εκπαιδευτής του ήταν ο «Μπαμπάς», ψευδώνυμο που πιστεύεται ότι αφορά στον Βέλγο τζιχαντιστή και «εγκέφαλο» των επιθέσεων στο Παρίσι, Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ.

«Είναι μια μηχανή παραγωγής μαχητών», είπε ο Hame στους ανακριτές του από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες μετά την σύλληψή του. «Κάνουν τα πάντα για να χτυπήσουν την Γαλλία ή κάπου αλλού στην Ευρώπη».

Ο Reda Hame, ο νεαρός κομπιουτεράς από το Παρίσι είπε στους αστυνομικούς ότι είχε ενταχθεί στον Ισλαμικό Στρατό, ελπίζοντας ότι θα πολεμήσει για να πέσει ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Αντί όμως γι αυτό, φτάνοντας στην Συρία τον Ιούνιο του 2015 εντάχθηκε στο σύστημα τ��υ Ισλαμικού Κράτους για επιθέσεις στο εξωτερικό.

Όταν ο Hame συνάντησε τον Αμπαούντ, του είπε ότι θέλει να πολεμήσει εναντίον της κυβέρνησης Άσαντ, αλλά εκείνος δυσανασχέτησε. Στη συνέχεια του είπε ότι θα του δείξει τους τραυματίες από τις μάχες και πόσο τυχερός θα ήταν που θα σταλεί στην Γαλλία αντί να μείνει να πολεμήσει εκεί. Ο Αμπαούντ επί της ουσίας απείλησε τον Hame ότι αν δεν δεχόταν την αποστολή θα έδιναν το διαβατήριό του σε κάποιον άλλον για να πάει στην θέση του στην Ευρώπη. Κι έτσι δέχτηκε.

Ο πρώτος τζιχαντιστής που εντοπίστηκε στην Ελλάδα…δεν είχε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
Το 2012 και το 2013 το Ισλαμικό Κράτος, γνωστό ως ISIS ρίζωνε στην Συρία. Άρχισε να στρατολογεί ��αγδαία αλλοδαπούς μουσουλμάνους, κυρίως Ευρωπαίους. Την ίδια ώρα οι αρχές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη το υποτιμούσαν, θεωρώντας το παρακλάδι της Αλ Κάιντα που ήθελε να κερδίσει μόνο εδάφη!
Στις 3 Ιανουαρίου του 2014, η ΕΛ.ΑΣ σταμάτησε ένα ταξί στην Ορεστιάδα σε απόσταση μικρότερη από 7 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα. Μέσα ήταν ένας Γάλλος πολίτης, 23 ετών, ο Ιμπραχίμ Μπουντίνα ο οποίος επέστρεφε από την Συρία. Στις αποσκευές του οι αστυνομικοί βρήκαν 1.500 ευρώ και ένα εγχειρίδιο στα γαλλικά με τίτλο: «Πως να φτιάξετε χειροποίητες βόμβες στο όνομα του Αλλάχ». Όμως, δεν υπήρχε ένταλμα για την σύλληψή του στην Ευρώπη και έτσι οι ελληνικές αρχές τον άφησαν ελεύθερο σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας από τις έρευνες των Γαλλικών αρχών.
Ο Μπουντίνα ήταν ήδη στην λίστα των υπόπτων που υπήρχε στην Γαλλία και ήταν ένας από τους 22 άνδρες που είχαν ριζοστικοποιηθεί σε ένα τζαμί στις Κάννες. Όταν οι Γάλλοι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν για την σύλληψή του στην Ελλάδα, παρακολουθούσαν ήδη τους φίλους και τους συγγενείς του. Λίγες εβδομάδες αργότερα, η μητέρα του Μπουντίνα δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από την Συρία. Πριν το κλείσει είχε μάθει από τον άγνωστο ότι ο γιος της ήταν σε αποστολή. Η αστυνομία απέκλεισε το σπίτι της οικογένειας στις Κάννες και συνέλαβε τον Μπουντίνα στις 11 Φεβρουαρίου του 2014.
Σε μια ντουλάπα στο σπίτι της οικογένειας βρέθηκαν τρία κουτιά αναψυκτικού, τα οποία ήταν γεμισμένα με 600 γραμμάρια εκρηκτικής ουσίας TATP, που δεν είναι άλλο από το ίδιο εκρηκτικό που χρησιμοποιήθηκε και αιματοκύλισε το Παρίσι και τις Βρυξέλλες!
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, ο Μπουντίνα ήταν ο πρώτος, εν γνώσει τους, Ευρωπαίος πολίτης που ταξίδεψε στην Συρία, έγινε μέλος του Ισλαμικού Κράτους και επέστρεψε στην Ευρώπη για να κάνει τρομοκρατικές ενέργειες. Όμως, οι σχέσεις του με τον ISIS δεν συνδέθηκαν ποτέ με επόμενες παρόμοιες υποθέσεις!
H προπαγάνδα του ISIS και οι επιθέσεις στις οποίες κανείς δεν έδωσε σημασία

Σε ένα ηχητικό μήνυμα προς τους Δυτικούς, που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 22 Σεπτεμβρίου 2014, ο Αντνάνι, ο εκπρόσωπος του ISIS και επικεφαλής των εξωτερικών επιθέσεων έλεγε:

«Θα σας χτυπήσουμε μέσα στις χώρες σας» και καλούσε τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου να σκοτώσουν Ευρωπαίους και κυρίως τους “μοχθηρούς και βρωμερούς” Γάλλους. Και τους ζήτησε να το κάνουν με όποιον τρόπο μπορούν: «Σπάστε το κεφάλι τους με μια πέτρα, ή σφάξτε τους με ένα μαχαίρι ή περάστε από πάνω τους με το αυτοκίνητό σας».
Τους επόμενους μήνες, έγιναν μεμονωμένες επιθέσεις που παρέπεμπαν στην τακτική των τζιχαντιστών, αλλά κανείς δεν τις συνδύασε με αυτούς.
Πώς τους στρατολογούσαν, πώς τους εκπαίδευαν και πώς επέστρεφαν στην Ευρώπη
Έως τις αρχές του 2015, υπήρχαν μέλη του Ισλαμικού Κράτους που έκαναν την προπαγάνδα στο εξωτερικό μέσα από Internet καφέ στην Συρία, με σκοπό να προσελκύσουν “μοναχικούς λύκους” αλλά και νέα στελέχη.
Ο Hame είπε ότι η εκπαίδευσή του γινόταν σε μια περιοχή 30 λεπτά από την Ράκκα σε μια Βίλα που χρησίμευε ως το σχολείο του Αμπαούντ, τους έδειχναν πως να οπλίσουν ένα Καλάσνικοφ και όταν αποτύγχαναν, τους έβαζαν να προσπαθούν ξανά και ξανά. Την επόμενη ημέρα, ο Αμπαούντ πήγε τον Hame για σκοποβολή. Την τρίτη και τελευταία ημέρα της εκπαίδευσης του έδειξε πως να ρίξει μια χειροβομβίδα. Ο Hame δεν την έριξε όπως έπρεπε και έτσι, τραυματίσθηκε. Το βράδυ τον μετέφεραν στον κοιτώνα των μελών. Όλοι ήταν Γαλλόφωνοι και μάλιστα ένας από αυτούς ήταν εκεί ήδη 8 μήνες και εκπαιδεύονταν. Τους ανακοίνωσαν ότι θα τους έστελναν στην Ευρώπη σε λίγες ώρες.
Η τελευταία φάση της εκπαίδευσης του Hame έγινε σε ένα Internet καφέ στην Ράκκα όταν έναν ειδικός στους υπολογιστές του έδωσε ένα USB που περιείχε το πρόγραμμα CCleaner, που σβήνει το ιστορικό του χρήστη αλλά και το TrueCrypt, ένα πρόγραμμα κρυπτογράφησης το οποίο ακόμα δεν έχουν καταφέρει οι χάκερς, όπου γης, να το σπάσουν.
Ο Hame, αφού θα χρησιμοποιούσε το TrueCrypt, θα τοποθετούσε το κρυπτογραφημένο μήνυμά του προς την οργάνωση σε έναν τουρκικό site και από εκεί θα το κατέβαζαν στην Συρία. Ο εκπαιδευτής του, είπε ακόμα στον Hame: Όταν θα επέστρεφε στην Ευρώπη θα έπρεπε να αγοράσει ακόμα ένα USB και να μεταφέρει εκεί το πρόγραμμα κρυπτογράφησης.

Οι οδηγίες για την επιστροφή στην Ευρώπη
Στον Hame δόθηκε η εντολή να επιστρέψει στο Παρίσι χρησιμοποιώντας ένα δρομολόγιο που θα θύμιζε τουρίστα. Θα πήγαινε στην Κωνσταντινούπολη θα έκανε λίγες ημέρες τουρισμό, στην συνέχεια θα πήγαινε στην Πράγα και θα αγόραζε μια τσέχικη κάρτα SIM. Θα έμενε σε ένα ξενοδοχείο και θα έκανε αναπάντητες κλήσεις στο τουρκικό κινητό του Αμπαούντ. Μετά, Άμστερνταμ και αναπάντητες και πάλι, Βρυξέλλες και αναπάντητες και τέλος με τρένο στο Παρίσι. Όταν θα ήξεραν ότι έχει επιστρέψει, θα άρχιζαν να τ��υ δίνουν οδηγίες για την αποστολή του.
Η αποστολή άρχισε στις 12 Ιουνίου όταν ο Αμπαούντ οδήγησε τον Hame και τον συμπολεμιστή του στα τουρκικά σύνορα. Και οι δυο είχαν: το USB και 2.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ.
Ο Hame επέστρεφε στην Γαλλία και ένας άλλος τζιχαντιστής στην Ισπανία. Όμως ο συμπολεμιστής του Hame συνελήφθη μόλις πάτησε το πόδι του στην Ισπανία και κατά την ανάκριση αποκάλυψε τα σχέδια επίθεσης του Hame.
Έτσι, η Γαλλική αστυνομία εντόπισε το πατρικό του Hame, βρήκαν το USB και όλα τα στοιχεία και τον συνέλαβαν τον περασμένο Αύγουστο, τρεις μήνες πριν την πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στην Γαλλία στην σύγχρονη ιστορία.
Ο Hame συμφώνησε να συνεργαστεί με ��ις αρχές και επιβεβαίωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος ήθελε να εξαπολύσει επιθέσεις στην Ευρώπη και μάλιστα σε συναυλιακό χώρο… πληροφορίες που δεν συγκίνησαν τις ευρωπαϊκές αρχές… όπως αποδείχτηκε.
πηγή: nytimes