​Την αντίδραση του Ταγίπ Ερνοτάν προκάλεσε ένα σατιρικό μουσικό βίντεο κλιπ που προβλήθηκε στη γερμανική τηλεόραση.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρέσβη της Γερμανίας στην Άγκυρα, καθώς το εν λόγω βίντεο κρίθηκε προσβλητικό.

Ο πρέσβης Μάρτιν Έρντμαν «εκλήθη την περασμένη εβδομάδα για να του γνωστοποιηθεί η διαμαρτυρία μας σχετικά με την εκπομπή αυτή την οποία καταδικάζουμε και ζητήσαμε να σταματήσει η μετάδοσή της», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τουρκική διπλωματική πηγή.

Το σατιρικό τραγούδι «Erdowie, Erdowo, Erdogan», το οποίο μεταδόθηκε στις 17 Μαρτίου στην εκπομπή «extra 3» του δημόσιου περιφερειακού καναλιού NDR, αφορά ��υρίως τα πλήγματα στην ελευθερία του Τύπου που έχει καταφέρει ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος. Επικρίνει επίσης τις φαραωνικές δαπάνες που έγιναν για την κατασκευή του πολυτελούς μεγάρου του κοντά στην Άγκυρα.

«Ζει τη μεγάλη ζωή, αυτός ο φανφαρόνος του Βοσπόρου, ένας δημοσιογράφος που γράφει αυτό που δεν αρέσει στον κ. Ερντογάν βρίσκεται την επομένη πίσω από τα κάγκελα», αναφέρουν οι στίχοι του επίμαχου τραγουδιού.

Ο Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, πρώτα ως πρωθυπουργός και από το 2014 ως πρόεδρος, κατηγορείται από τους επικριτές του για αυταρχική παρέκκλιση.

Τις τελευταίες ημέρες επέκρινε έντονα την παρουσία, δυτικών διπλωματών στην έναρξη της δίκης δύο αντιπολιτευόμενων δημοσιογράφων στην Κωνσταντινούπολη.

Η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε χθες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μετά την ανάρτηση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης σχολίων διπλωματών που ήταν παρόντες στη δίκη του διευθυντή της εφημερίδας Cumhurriyet Τζαν Ντουντάρ και του επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα Ερντέμ Γκιούλ.

Οι δύο δημοσιογράφοι, οι οποίοι κατηγορούνται για κατασκοπεία, κινδυνεύουν με ισόβια κάθειρξη για ένα άρθρο στο οποίο κατηγόρησαν το τουρκικό καθεστώς για παραδόσεις όπλων σε ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία τον Ιανουάριο του 2014.