​Βεβήλωση μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Καταστροφή. Ερίπεια παντού. Η αρχαία πόλη της Παλμύρας μπορεί να απελευθερώθηκε από τα χέρια των τζιχαντιστών, αλλά – δυστυχώς- δεν γλίτωσε την καταστροφή! Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που δείχνουν ακόμα και ίχνη από αίμα (από τους αποκεφαλισμούς και τις εκτελέσεις) πάνω στα ρωμαϊκά μνημεία.

θξρξρτκτρθκ.jpg
θιούθότθό.jpg

Οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου, «μαρτυρούν» πως οι τζιχαντιστές ήθελαν να ισοπεδώσουν τα πάντα. Όπερ και εγένετο! Και αυτό γιατί θεωρούσαν την Παλμύρα μνημείο ειδωλολατρίας και όχι πολιτισμού. Ρίγος προκαλεί το γεγονός, ότι σε ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία του κόσμου, εκείνοι έκαναν εκτελέσεις.

Στο αμφιθέατρο των 2000 ετών, οι εικόνες από drone που κατέγραψε το τι άφησαν πίσω τους οι τζιχαντιστές, δείχνει μαύρα «στίγματα». Πιστεύεται ότι πρόκειται για λεκέδες από το αίμα εκείνων που πέθαναν στα χέρια των μαχητών του ISIS.

Το Μουσείο της πόλης που χαρακτηρίστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, δεν αποτελεί εξαίρεση. Πέρασαν κι από εκεί. Αρχαία αγάλματα σπασμένα, το μουσείο κατεστραμμένο. Μια εικόνα που μόνο θλίψη και οργή μπορεί να προκαλέσει.

τρξρτξρτυξρξτρξ.jpg
ιτυλτλτλι.jpg

Από τη στιγμή που ο στρατός του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, κατάφερε να απελευθερώσει την πόλη, μαζί της ξεκίνησε και ένας αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση της αρχαίας πόλης.
Ο επικεφαλής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Συρίας μίλησε στο RT και δεν έκρυψε πως από σήμερα Δευτέρα κιόλας θα ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης των ζημιών. Στόχος, να ξεκινήσει η αποκατάσταση το συντομότερο δυνατόν.

Τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη μια ομάδα ειδικών θα αρχίσει την εκτίμηση των ζημιών, ώστε να καταγράψει τι χρειάζεται για να «ξαναχτιστούν» τα μνημεία της Παλμύρας, είπε στο rt.com ο Maamun Abdelkarim, επικεφαλής της γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Συρίας.

φδγηδφγηδφηδφγη.jpg
ιοίο΄θ.jpg

Η ιστορική Αψίδα του Θριάμβου της Παλμύρας είναι ανάμεσα στα μνημεία που είναι δυνατόν να αποκατασταθούν. Όπως είπε ο Σύρος αξιωματούχος, το τοπίο στην Παλμύρα είναι καλό και δεν έχει καταστραφεί πλήρως. «Υπάρχει ελπίδα στις καρδιές μας», τόνισε. Επιβεβαίωσε επίσης ότι το διάσημο άγαλμα του λιονταριού έξω από το μουσείο της πόλης, δεν έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Ο Maamun Abdelkarim ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να ενώσει τις δυνάμεις της για την αποκατάσταση της Παλμύρας, που μετά από 10 μήνες στα χέρια των τζιχαντιστών, «απελευθερώθηκε» και πέρασε στα χέρια του στρατού του Άσαντ.

τρξτρξτρξτρυ.jpg
Η πρώτη χώρα που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Maamun Abdelkarim ήταν η Ρωσία, με ειδικούς από το μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης να δηλώνουν έτοιμοι να συμμετάσχουν στο έργο αναστήλωσης.

Δείτε το βίντεο!