​Τα κενά στο δίχτυ ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνει έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ισλαμική τρομοκρατία, που ολοκληρώθηκε την 1η Μαρτίου, τρεις εβδομάδες πριν το χτύπημα στις Βρυξέλλες. Την έκθεση αποκαλύπτει η Καθημερινή.

Οι Ευρωπαίοι αναλυτές εντοπίζουν σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση πληροφοριών και απροθυμία συνεργασίας μεταξύ των κρατών- μελών.

Επιπλέον, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκαλύπτουν στην εφημερίδα ότι τόσο οι βελγικές, όσο και οι τουρκικές διωκτικές αρχές είχαν ειδοποιηθεί από μυστικές υπηρεσίες «τρίτων» χωρών για τις επικείμενες επιθέσεις αυτοκτονίας στο έδαφός τους, δίχως όμως- όπως αποδείχθηκε με τραγικό τρόπο- να μπορέσουν να τις αποτρέψουν.

Για την Ελλάδα

Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στην Ελλάδα, όπου αξιωματούχοι διαπιστώνουν παραλείψεις στον έλεγχο, ελλείψεις στην καταχώρηση δακτυλικών αποτυπωμάτων στο σύστημα Eurodac και τη δακτυλοσκόπηση αλλοδαπών στα σημεία εξόδου της χώρας. Μάλιστα σημειώνουν με έντονα γράμματα: «Σε ορισμένα hots pots εξακολουθούν να μην εφαρμόζονται έλεγχοι ασφαλείας».

Πληροφορίες της εφημερίδας πάντως αναφέρουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. έχει δρομολογήσει την εκπαίδευση αστυνομικών σε θέματα αντιμετώπισης φαινομένων ριζοσπαστικοποίησης και εξτρεμισμού.

Δεν καταχωρούνται στις βάσεις οι τζιχαντιστές

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη πως είναι επιτακτική η διασύνδεση των βάσεων δεδομένων που διατηρούν Frontex, Europol, Ιnterpol και με τα στοιχεία υπόπτων για τρομοκρατία.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους έχουν ενταχθεί πάνω από 5.000 πολίτες, στη βάση δεδομένων της Europol υπάρχ��υν μόλις 2.786 ύποπτοι και στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών μόλις 1.473.

Μάλιστα, αναφέρεται ως παράδειγμα ότι το 2015 μόλις πέντε χώρες μοιράστηκαν πληροφορίες για τη δράση τζιχαντιστών στη βάση δεδομένων της Europol.