​Στο μικροσκόπιο των βελγικών Αρχών έχουν μπει 11 εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο της Τιχάνζ, το οποίο σχεδίαζαν να χτυπήσουν οι τρομοκράτες σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας La Derniere Heure και της RTBF. Μάλιστα εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι σε επτά εξ αυτών είχε απαγορευθεί η είσοδος στο εργοστάσιο αμέσως μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ, κάτι που αφήνει υπόνοιες ότι οι Αρχές κάτι φοβούνταν.

Χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα αναφέρεται πως "έντεκα άνθρωποι που εργάζονται στο πυρηνικό εργοστάσιο Τιχάνζ δεν μπορούν πλέον να εισέλθουν στο χώρο εργασίας τους". Στους υπόλοιπους τέσσερις, η είσοδος απαγορεύτηκε μετά το μακελειό στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ και το μετρό των Βρυξελλών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, οι τρομοκράτες είχαν στόχο τα πυρηνικά εργοστάσια του Βελγίου, αλλά αναγκάστηκαν να δράσουν πιο γρήγορα γιατί είχαν αντιληφθεί ότι έχουν περικυκλωθεί από την αστυνομία μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ.

Κατά τις έρευνες των αρχών προέκυψε ότι τα αδέρφια Ιμπραήμ και Χαλίντ Ελ-Μπακραουί κατέγραφαν τις κινήσεις του διευθυντή των πυρηνικών σταθμών, καθώς σχεδίαζαν να επιτεθούν στα εργοστάσια.

Σύμφωνα με την εφημ��ρίδα La Derniere Heure ένα βίντεο ήταν αυτό που τους «πρόδωσε», και συγκεκριμένα ένα βίντεο διάρκειας 12 ωρών, το οποίο έχει πλάνα έξω από το σπίτι του επικεφαλής των πυρηνικών σταθμών.

Μετά την κατάσχεση του βίντεο από τις βελγικές αρχές, οι Βέλγοι άρχισαν να πιστεύουν πως, τα πυρηνικά του Βελγίου ήταν ο πρωταρχικός στόχος των τζιχαντιστών γεγονός που τους οδήγησε να αυξήσουν σημαντικά τα μέρα ασφαλείας. Στις 17 Φεβρουαρίου, 140 στρατιώτες αναπτύχθηκα�� γύρω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας με το βελγικό δίκτυο να αναρωτιέται αν αυτά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έγιναν αντιληπτά και οδήγησαν τους δύο τρομοκράτες σε αλλαγή σχεδίων.

Δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαίο άλλωστε ότι αμέσως μετά το χτύπημα εκκενώθηκε το εργοστάσιο της Τιχάνζ, και σε αυτό παρέμεινε μόνο το άκρως απαραίτητο προσωπικό.

Nα σημειωθεί ότι τα πυρηνικά εργοστάσια του Βελγίου είναι δυο. Το ένα βρίσκεται στην πόλη Ντοέλ και το άλλο στην πόλη Τιχάνζ. Σε έναν από τους αντιδραστήρες του σταθμού, σε αυτόν της Ντοέλ έγινε σαμποτάζ τον Αύγουστο του 2014. Η αποκατάσταση της ζημιάς κόστισε 30 εκ ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir ένας 26χρόνος, ονόματι Ιλιάς Μπουγκαλάμπ, που πολεμάει αυτή τη στιγμή στη Συρία, είχε πρόσβαση στο εργοστάσιο. Πανικός επικράτησε εξάλλου λίγους μήνες αργότερα στο ίδιο εργοστάσιο από πτήση drone πάνω από αυτό.