​Για νέα, επιθετική στρατηγική του Ισλαμικού Κράτους στην Γηραιά Ήπειρο κάνει λόγο η Europol, που μετά από τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες προειδοποιεί ότι το δίκτυο των τουλάχιστον 5.000 τρομοκρατών είναι πολύ πιο επικίνδυνο απ' ότι πίστευαν μέχρι σήμερα οι αστυνομικές αρχές.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας Ρόμπ Γουάινραϊτ επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες και το Παρίσι σχετίζονται.

«Ανησυχούμε για την ταχύτητα με την οποία αποκαλύπτουμε ένα εκτεταμένο δίκτυο, πολύ μεγαλύτερο απ' ότι φοβόμασταν» δήλωσε ο κ. Γουάινραϊτ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας αρνήθηκε να μιλήσει δημόσια για την ταυτότητα του άντρα με την λευκή καμπαρντίνα, που εμφανίζεται δίπλα στον καμικάζι του αεροδρομίου των Βρυξελλών. «Είμαστε αντιμέτωποι με μια επικίνδυνη και επείγουσα απειλή από το επονομαζόμενο Ισλαμικό Κράτος. Και απειλεί όχι μόνο την Γαλλία και το Βέλγιο αλλά αρκετά κράτη της Ευρώπης ταυτόχρονα… Είναι σίγουρα η πιο σοβαρή απειλή που έχουμε αντιμετωπίσει μέσα στην τελευταία δεκαετία» ανέφερε ο επικεφαλής της Europol , που δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην «καινοτόμα» χρήση του διαδικτύου για την ριζοσπαστικοποίηση ισλαμιστών σε όλο τον κόσμο.

«Η φύση της απειλής και ο τρόπος με τον οπο��ο διασπείρεται σε μια φαινομενικά ασύνδετη κοινότητα τουλάχιστον 5.000 ατόμων, σημαίνει ότι ο κίνδυνος δεν μπορεί να μηδενιστεί. Έτσι, πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας» είπε ο ίδιος.