Για μια ακόμη φορά η Ευρώπη ΚΛΑΙΕΙ! Η καρδιά της…γέμισε αίμα και τρόμο. Δεκάδες τα θύματα που θρηνούμε και ακόμη περισσότεροι οι τραυματίες. Η μέρα που ξημέρωσε αλλάζει για πάντα την Ευρώπη που ξέραμε και κάνει σαφές πως δεν ήταν μόνο το Παρίσι.

H ανάλυση που έκανε για το star.gr o έμπειρος διεθνολόγος, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης προκαλεί ανατριχίλα.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε "υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο σενάρια τα οποία πρέπει να δούμε, καθώς είναι γνωστό ότι στις Βρυξέλλες υπάρχουν πυρ��νες τρομοκρατικοί.

Το πρώτο είναι αν οι σημερινές επιθέσεις είναι προϊόν σχεδίου το οποίο είχε οργανωθεί πριν τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ, πριν από 5 μέρες. Το δεύτερο και το πιο ανησυχητικό, είναι αν κατάφεραν οι τρομοκράτες να μεθοδεύσουν και να υλοποιήσουν αυτό το σχέδιο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να πάρουν εκδίκηση για τη σύλληψη του ηγετικού στελέχους.

Μιλάμε για κάτι πολύ ανησυχητικό, εξαιρετικά ανησυχητικό φαινόμενο, εάν επιβεβαιωθεί ότι το σχέδιο δεν είχε οργανωθεί εβδομάδες ή μήνες πριν αλλά ήταν ένα σχέδιο που υλοποιήθηκε μετά τη σύλληψη του ηγετικού στελέχους. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Ότι υπάρχουν πυρήνες που δρουν στις Βρυξέλλες και όχι μόνο και αυτό συνεπάγεται διάχυτο αίσθημα ανασφάλειας για τους Ευρωπαίους.

Όταν το χτύπημα γίνεται στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και πολύ κοντά στο μετρό που βρίσκεται το κτίριο στο οποίο βρίσκεται η έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δημιουργεί διάχυτη ανησυχία για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Αυτό πάντως που ήθελαν οι τρομοκράτες να πετύχουν, όπως και στην περίπτωση του Παρισιού, το πέτυχαν.

Μην ξεχνάτε ότι σήμερα είναι Μεγάλη Τρίτη για τους καθολικούς και άρα το αεροδρόμιο ήταν γεμάτο από ταξιδιώτες του Πάσχα. Η ώρα που έγινε το χτύπημα ήταν ώρα αιχμής και ακολούθησε έκρηξη στο μετρό που είναι το πιο δημοφιλές μέσο μεταφοράς. Οι συμβολισμοί πίσω από την επιλογή των στόχων είναι φυσικά σημαντικοί", είπε τέλος ο κύριος Φίλης.


Της Ισμήνης Λέντζου