Φρικτές εικόνες που δείχνουν πέντε σορούς να κρέμονται από έναν στύλο, ο οποίος αιωρείται ανάμεσα σε δύο γερανούς, φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Daily Mail και σοκάρει.

υερτερτυ.jpg


Πρόκειται για μία δημόσια επίδειξη στη Σαουδική Αραβία, που λειτουργεί ως υπενθύμιση του τι πρόκειται να συμβεί στην περίπτωση που κάποιος παρανομήσει.

Οι σοροί ανήκουν σε μία συμμορία ληστών που αποκεφαλίστηκαν δημόσια πριν τα σώματά τους κρεμαστούν και παραμείνουν σε δημόσια θέα για μέρες ολόκληρες. Οι αποτρόπαιες αυτές σκηνές αποτελούν κομμάτια ενός σοκαριστικού ντοκιμαντέρ που ρίχνει φως στην καθημερινότητα των πολιτών της Σαουδικής Αραβίας, μίας από τις πιο μυστικοπαθείς χώρες στον κόσμο.

Ανάμεσα στις σκηνές που θα παρακολουθήσουν οι Αμερικανοί κατά την προβολή του ντοκιμαντέρ αυτή την εβδομάδα, υπάρχουν σκηνές ακόμα και από… αποκεφαλισμούς.

567ι567ι.jpg
ιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι.jpg

Σε μία από αυτές, μια μαυροφορεμένη γυναίκα που κατηγορείται ότι δολοφόνησε τη θετή κόρη της, αποκεφαλίζεται στη μέση του δρόμου. Τέσσερις άντρες της αστυνομίας την κρατάνε στο έδαφος για να την εκτελέσουν με ένα σπαθί και ενώ φωνάζει «δεν το έκανα».

Σε μία άλλη σκηνή, εκτελεστής είναι ένας άντρας με λευκή κελεμπία, ένα ρούχο που συνηθίζουν να φοράνε οι άντρες στην χώρα. Οι εκτελέσεις μάλιστα είναι τόσο συχνές που ένας υπαίθριος χώρος έχε�� πάρει το όνομα «Chop Chop Square».

ρτυερτυερτυ.jpg

Οι γυναίκες τα συνηθέστερα θύματα


Οι σκηνές βίας όμως -κυρίως κατά των γυναικών- είναι ένα ακόμα κεφάλαιο που παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ που έγινε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας. Σε μία από αυτές, αστυνομικοί φαίνονται να μαστιγώνουν γυναίκες που θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ενώ σε ένα άλλο περιστατικό, ρίχνουν μία γυναίκα βάναυσα στο έδαφος. Σε μία τρίτη περίπτωση, πως αντιμετωπίζονται οι γυναίκες στην χώρα όταν ένας πελάτης ενός σούπερ μάρκετ σπρώχνει και ρίχνει κάτω άνευ λόγου και αιτίας μία γυναίκα που κάνει τα ψώνια της.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, στην Σαουδική Αραβία, ακόμα και η παραμικρή κριτική στο καθεστώς της χώρας μπορεί να επιφέρει άγριες τιμωρίες, από μαστίγωμα και φυλάκιση μέχρι αποκεφαλισμούς που κατά μέσο όρο γίνονται ένας την ημέρα.

Ακόμα και η βλασφημία τιμωρείται με λιθοβολισμό, η κλοπή με ακρωτηριασμό, ενώ όποιος βρεθεί ένοχος ότι προσέβαλε το Ισλάμ είναι αντιμέτωπος με 10 χρόνια φυλακή ή και 1.000 βουρδουλιές!

Παράλληλα, το τολμηρό ντοκιμαντέρ, δείχνει πόσο ακραίες είναι οι διαφορές μεταξύ των υπερβολικά πλούσιων με τους φτωχούς, ενώ αναφέρεται και στα δεινά που έχουν υποστεί όσοι τολμούν να μιλήσουν κατά του καθεστώτος.

Η θρησκευτική παράμετρος

Ένα ακόμα κομμάτι αναφέρεται στον έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα της Σαουδικής Αραβίας, από τα τεμένη, όπου οι ιερείς φέρονται κατά των Εβραίων, μέχρι τα σχολεία όπου οι μαθητές δηλώνουν ότι οι χριστιανοί θα πρέπει να τιμωρηθούν με θάνατο μέχρι να μην μείνει κανείς. «Πρέπει να αποκεφαλιστούν».