​Τρεις ημέρες απομένουν για την ιστορική επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Κούβα που ετοιμάζεται να υποδεχτεί για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες Αμερικανό πρόεδρο. Μάλιστα μια ηλικιωμένη στην Αβάνα προσκάλεσε τον Ομπάμα στο σπίτι της...
Η 75χρονη Ιλεάνα Γιάρζα έσπευσε να του γράψει και να τον προσκαλέσει για καφέ στο σπίτι της στην Αβάνα, ενθουσιασμένη που ένας Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφτεί την χώρα της μετά από 90 χρόνια. Αυτό που ΔΕΝ περίμενε ήταν ότι θα της απαντούσε, επίσης γραπτώς… με την πρώτη πτήση που εγκαινίασε την απευθείας ταχυδρομική σύνδεση των δύο χωρών μετά από 50 χρόνια!
«Δεν το περίμενα γιατί είμαι ένα ταπεινός άνθρωπος και ξέρω ότι είναι πρόεδρος της πιο ισχυρής χώρας στον κόσμο...» αναφέρει η ίδια.
Απογοητεύτηκε όμως γιατί ο Ομπάμα την ενημέρωσε ότι δε θα την επισκεφτεί λόγω φορτωμένου προγράμματος. Ο Αμερικανός πρόεδρος όμως έλαβε κι άλλες προσκλήσεις…!
«Έγραψα στον λευκό Οίκο και τον προσκάλεσα για ένα μοχίτο μαζί μας όταν θα ��ίναι εδώ» δήλωσε μια κοπέλα.
Η Αβάνα κάνει «λίφτινγκ» για να τον υποδεχτεί καθώς η τριήμερη επίσκεψή του ανοίγει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Κουβανός υπουργός εξωτερικών πάντως ζήτησε να ανοίξουν περισσότεροι δίαυλοι επικοινωνίας στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις και να αρθεί το εμπάργκο που κρατά 70 χρόνια.
Ο Ομπάμα θα συνοδεύεται από τη σύζυγο και τις κόρες του. Θα συναντηθεί με τον Κουβανό ομόλογό του Ραούλ Κάστρο και θα απευθυνθεί στους Κουβανούς με ομιλία του που θα μεταδώσουν ραδιόφωνο και τηλεόραση.