«Η ΕΕ στέλνει πίσω παράνομους μετανάστες και δέχεται ίσο αριθμό προσφύγων. Εν τω μεταξύ καταγράφεται στην Ελλάδα περίπου το 85% των μεταναστών, ενώ τον Σεπτέμβριο ήταν μόνο 5%. Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι ο επικίνδυνος δρόμος μέσω της θάλασσας δεν έχει νόημα, διότι υπάρχει ένας νόμιμος», τονίζει ο Έλμαρ Μπροκ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συνέντευξή του στη FAZ.

Όσον αφορά στο κλείσιμο των συνόρων, τόνισε ότι «η καγκελάριος Μέρκελ επανειλημμένα είπε, ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι επιλογή. Δεν φέρει την ευθύνη η κυρία Μέρκελ για τις εικόνες της Ειδομένης, αλλά οι «Μακεδόνες» και οι Αυστριακοί, οι οποίοι έκλεισαν εν τοις πράγμασι -κατά το μάλλον ή ήττον- τα σύνορα. Κλειδωμένα σύνορα δεν μας βγάζουν από την κρίση, διότι η δυστυχία των ανθρώπων τότε μεγαλώνει περισσότερο και επομένως θα αναζητήσουν άλλους, παράνομους και πολύ πιο επικίνδυνους, δρόμους προς την Ευρώπη. Αυτό και τίποτε άλλο δεν δείχνει το χάος της Ειδομένης. Χρειαζόμαστε έναν συντονισμένο ευρωπαϊκή λύση, η οποία ήδη αρχίζει να λειτουργεί. Ο αριθμός των προσφύγων προς την Ελλάδα μειώθηκε ήδη κατά 70% από τον Οκτώβριο».

Και όπως σημείωσε: «Είναι πλάνη να θεωρείται ότι έρχονται λιγότεροι πρόσφυγες επειδή η Αυστρία έκλεισε τα σύνορα, αυτό οφείλεται κυρίως στις ενισχυμένες προσπάθειες της Τουρκίας, της Frontex, τη βοήθεια του ΝΑΤΟ και άλλα μέτρα».