Το προσφυγικό «βούλιαξε» την γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, όπως φαίνεται από τα πρώτα exit polls που δόθηκαν στη δημοσιότητα, λίγο μετά τις 7.00 το βράδυ για τις γερμανικές τοπικές εκλογές.

Η είσοδος του ξενοφοβικού κόμματος "Εναλλακτική για την Γερμανία" και στα τρία κοινοβούλια των περιφερειακών κρατιδίων (Βάδη-Βυρτεμβέργη, Ρηνανία-Παλατινάτο,Σαξονία-Άνχαλτ), όπου διεξήχθησαν οι βουλευτικές εκλογές είναι το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της αναμέτρησης ,που πραγματοποιήθηκε υπό την σκιά της έντονης αντιπαράθε��ης για την προσφυγική κρίση.

Το λαϊκιστικό και ξενοφοβικό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD) συγκεντρώνει από 10% έως 23% στις τρεις ψηφοφορίες, ενώ η "Χριστιανοδημοκρατική Ένωση" της Άνγκελα Μέρκελ χάνει στις δύο από τις τρεις ψηφοφορίες, σύμφωνα με τις προβλέψεις των exit polls.

-Οι συντηρητικοί της Μέρκελ χάνουν το ιστορικό τους προπύργιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, όπου λαμβάνουν το 27,5% των ψήφων, ενώ πρώτο έρχεται το κόμμα των Πρασίνων με 32,3%.

-Στην Σαξονία-Ανχαλτ, της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, η AfD αναμένεται να καταλάβει τη δεύτερη θέση, με το 23% των ψήφων. Η CDU εξακολουθεί να είναι εδώ πρώτη δύναμη με το 29% των ψήφων.

-Στη Ρηνανία-Παλατινάτο, η αντιπρόεδρος της CDU Γιούλια Κλέκνερ, η οποία έλαβε αποστάσεις από την προσφυγική πολιτική της Μέρκελ, δεν καταφέρνει να ηγηθεί στο κρατίδιο που παραμένει στα χέρια των σοσιαδλημοκρατών (SPD), το οποίο εξασφαλίζει το 37,5% των ψήφων, έναντι του 32,5% της CDU.