Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν (14 πολίτες και 2 στρατιώτες), ανάμεσά τους τέσσερις Ευρωπαίοι, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον παραθεριστών στο θέρετρο ��κραν Μπασάμ, κοντά στο Αμπιτζάν την Κυριακή.

Σύμφωνα με το Γραφείο του προέδρου της αφρικανικής χώρας, έξι ένοπλοι άνοιξαν πυρ στην παραλία, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως οι ένοπλοι επιτέθηκαν σε τρία ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με τα ξένα μέσα, μεταξύ των νεκρών είναι και ένας Γάλλος.
Σε δηλώσεις του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για «δειλή» επίθεση και διεμήνυσε ότι θα εντατικοποιήσει τη συνεργασία με τους εταίρους της χώρας του κατά της τρομοκρατίας.

Όλοι οι δράστες έπεσαν νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

twitter.jpg

«Είδα επτά νεκρούς και τους έχω φιλμάρει. Υπήρχαν τέσσερις ένοπλοι. Κολυμπούσα ,όταν ξεκίνησε (σσ η επίθεση) και έτρεξα μακριά», δήλωσε ο Νταμάν Κίμα, που ήταν στο σημείο την στιγμή της επίθεσης και έδειξε αργότερα το βίντεο με τους νεκρούς στο Reuters. Ο ίδιος τράβηξε και φωτογραφίες από χειροβομβίδες και πολεμοφόδια που άφησαν πίσω τους οι δράστες της επίθεσης.

twiiter3.jpg
twitter2.jpg

Η Αλ Κάιντα α��έλαβε την ευθύνη για την επίθεση

Την ευθύνη για την επίθεση στο θέρετρο ανέλαβε η Αλ Κάιντα στο Iσλαμικό Μάγκρεμπ (AQMI), σύμφωνα με το κέντρο παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE.

Στο τουριστικό θέρετρο Γκραν Μπασάμ, όπου έγινε η επίθεση, συχνάζουν υπήκοοι χωρών της Δύσης και βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων ανατολικά της πρωτεύουσας Αμπιτζάν.

Σημείωση: Μαγκρέμπ ονομάζεται η περιοχή της Βορειοδυτικής - Βόρειας Αφρικής που περιλαμβάνει το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία.

BINTEO