​Η Αυστρία συνεχίζει όπως φαίνεται να τεντώνει το σχοινί σχετικά με το προσφυγικό και αυτή τη φορά μάλιστα… απέναντι στην κατά παράδοση σύμμαχό της, Γερμανία.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle «μπορεί να θεωρηθεί και διπλωματικό πραξικόπημα...», το σχέδιο της Αυστρίας για το προσφυγικό, το οποίο αποκαλύπτει η εφημερίδα και πηγαίνει ενάντια στην πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ.

Η Βιέννη, διαχωρίζει τη θέση της στο προσφυγικό και καλεί το Βερολίνο να ακολουθήσει την πρότασή της για τη θέσπιση ανώτατου ορίου προσφύγων που θα εισέρχονται στη χώρα.

Η Αυστρία προκάλεσε «ντόμινο» με την απόφασή της να φρενάρει τις αφίξεις προσφύγων, αφού ως αποτέλεσμα η Σλοβενία, η Κροατία, η Σερβία και η FYROM έκλεισαν πρακτικά τα σύνορά τους.

Οι όμορες χώρες κατηγορούν την Ελλάδα ότι δεν κάνει αρκετά για να παρεμποδίσει το κύμα των προσφύγων. Η Κροατία μάλιστα είχε προτείνει το προηγούμενο φθινόπωρο να συνεισφέρει πλοία με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να σταματήσει το κύμα των προσφύγων.

Αλλά και η Σλοβενία είναι «θυμωμένη» με την Ελλάδα, η οποία κατά τη γνώμη της δεν θα έπρεπε να γκρινιάζει για το γεγονός ότι βρίσκονται πάνω από 35.000 πρόσφυγες στο έδαφός της.

Παράλληλα, οι χώρες που βρίσκονται στη Βαλκανική Οδό αμφιβάλλουν για το αν η Τουρκία θα τηρήσει όντως τις υποσχέσεις της ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές.

πηγή: Deutsche Welle