​Ότι η περιοχή της Βαλτικής θα γίνει νέο σημείο εισόδου για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη φοβούνται η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία και για το λόγο αυτό, εντείνουν τους ελέγχους και εγείρουν φράχτες στα ανατολικά σύνορά τους.

Οι κυβερνήσεις των τριών χωρών, οι οποίες ανήκουν τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, όσο και στο NATO, φοβούνται ότι θα δουν χιλιάδες πρόσφυγες να περνούν στο έδαφός τους από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Η ανησυχία εντάθηκε αφότου περίπου 6.000 αιτούντες άσυλο πέρασαν το 2015 από τη Ρωσία στη Φινλανδία και τη Νορβηγία.

Η Λετονία και η Εσθονία άρχισαν να κατασκευάζουν φράχτες στα σύνορά τους με τη Ρωσία. Στη λήψη της απόφασης έπαιξαν επίσης ρόλο οι ανησυχίες για την ασφάλεια των χωρών της Βαλτικής μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τις κατηγορίες ότι ένας αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας της Εσθονίας απήχθη από τους Ρώσους στη μεθόριο, το 2014.

Η Εσθονία εγκαθιστά συσκευές παρακολούθησης, όπως αυτές που υπάρχουν ήδη στα σύνορα της Λιθουανίας με τη Λευκορωσία, για να αντιμετωπίσει τόσο το λαθρεμπόριο όσο και την παράτυπη μετανάστευση.

«Είναι θλιβερό που χρειαζόμαστε φράχτη στα σύνορα», δήλωσε ο Όγιαρς Έρικς Κάινινς, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της Λετονίας. «Όμως, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν τώρα στην Ευρώπη, την προσφυγική κρίση, ίσως είναι απαραίτητο», τόνισε.