​Η κυβέρνηση της Κύπρου ενημέρωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι τερματίζει το τριετές πρόγραμμα στήριξης μία εβδομάδα πριν από την καθορισμένη προθεσμία, όπως ανακοίνωσε η Γενική Διευθύντρια του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ.

«Έλαβα μια επιστολή από τον κ. Χάρη Γεωργιάδη, τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, με την οποία με ενημερώνει για την απόφαση της κυβέρνησής για τον τερματισμό της διευθέτησης του διευρυμένου πιστοδοτικού μηχανισμού (Extended Fund Facility, EFF) από την 7η Μαρτίου 2016», αναφέρει σε γραπτή δήλωση της η Λαγκάρντ.

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον λαό και την κυβέρνηση της Κύπρου για τα επιτεύγματά τους στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο είχε αποτέλεσμα μια εντυπωσιακή αντιστροφή της πορείας της (κυπριακής) οικονομίας τα τελευταία τρία χρόνια», συνεχίζει η Λαγκάρντ.

Σημειώνει ακόμη ότι η Κύπρος κατέγραψε ανάπτυξη με ρυθμό 1,5% του ΑΕΠ, ανέκτησε την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και δημοπράτησε επιτυχώς ομόλογα εκφρασμένα σε ευρώ τους τελευταίους 21 μήνες.

«Το τραπεζικό σύστημα είναι πλέον πολύ πιο στέρεο και η διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιταχύνεται, δημιουργώντας περιθώριο για πιο παραγωγικό δανεισμό. Η δημοσιονομική θέση αποκαταστάθηκε σε ένα πιο βιώσιμο δρόμο, ενώ το δημόσιο χρέος κινείται τώρα σταθερά πτωτικά», προσθέτει η Κριστίν Λαγκάρντ στην ανακοίνωσή της.

Ακόμη, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ καλεί την Κύπρο να συνεχίσει τις προσπάθειές της και να συνεχίσει να εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εν μέσω της νέας αναστάτωσης στις διεθνείς αγορές.

Την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο επιβεβαίωσε μέσω Twitter και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Χάρης Γεωργιάδης.

γεορ.jpg
«Η Κύπρος εκτός μνημονίου» έγραψε ο κ. Γεωργιάδης το απόγευμα της Δευτέρας.

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα, μακριά από λαϊκισμούς και λάθη του παρελθόντος», πρόσθεσε.

Το πρόγραμμα βοήθειας, στο οποίο η Κύπρος εντάχθηκε το 2013, ολοκληρώνεται και τυπικά στις 31 Μαρτίου, ενώ το πρόγραμμα με το ΔΝΤ λήγει τον Μάιο.