Ολόκληρη επιχείρηση έχει στηθεί σε υπόγειο στο κέντρο της Αθήνας για την παράνομη διακίνηση μεταναστών, σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο NTV. Τρεις χιλιάδες είναι η «ταρίφα» για το εμπόριο της ελπίδας.

«Στο κέντρο της Αθήνας ο σύνδεσμός μας που μιλά άψογα Αραβικά, υποδύεται τον πρόσφυγα. Θέλει να αγοράσει ένα ψεύτικο διαβατήριο για να ταξιδέψει στην Γερμανία και συναντά έναν άντρα ο οποίος λέγεται Ρασίντ.

Ο Ρασίντ, είναι ένας από τους διακινητές, οι οποίοι τάζουν στους απελπισμένους πρόσφυγες πως με μερικές χιλιάδες ευρώ θα τους περάσουν μαζί με τις οικογένειές τους από τα σύνορα. Είναι εκείνος που θα τους βρει το πλαστό διαβατήριο που χρειάζονται» αναφέρει ο δημοσιογράφος του γερμανικού δικτύου στο ρεπορτάζ.

Τρεις μέρες μετά ο Ρασίντ επικοινωνεί με τον σύνδεσμο του ΝTV. Τον οδηγεί σε ένα υπόγειο στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί έχει στηθεί το εμπόριο ελπίδας που μοιάζει με οργανωμένη βιομηχανία.

Ο Ρασίντ ακούγεται να λέει: «Τα απλά διαβατήρια στοιχίζουν 300-400 ευρώ. Αυτά με την ταυτότητα που δεν μπορούν αν αναγνωριστούν στοιχίζουν 3.000 ευρώ».

Να σημειωθεί ότι μέχρι και 30.000 άνθρωποι εμπλέκονται στο παράνομο δίκτυο διακίνησης μεταναστών. Οι ύποπτοι προέρχονται από πάνω από 100 χώρες, κυρίως από τη Βουλγαρία, την Αίγυπτο, την Ουγγαρία, το Ιράκ, το Κοσσυφοπέδιο, το Πακιστάν, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Συρία, την Τυνησία και την Τουρκία.