​«Η Ρωσία βοηθά τον Μπασάρ αλ Ασαντ να μετατρέψει την προσφυγική κρίση σε «όπλο» εναντίον της Δύσης», προειδοποίησε κορυφαίο στέλεχος του ΝΑΤΟ τους Αμερικανούς γερουσιαστές.

«Οι μαζικές ροές προσφύγων από τη Συρία έχουν αποσταθεροποιητικές συνέπειες στις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες καταφεύγουν και αυτό λειτουργεί υπέρ της Μόσχας», τόνισε ο πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη, μιλώντας στην επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

brid.jpg
Η Μόσχα και η Δαμασκός εσκεμμένα τροφοδοτούν τη μαζική εκτόπιση των Σύρων, σχολίασε ακόμη ο Μπίντλοβ, αναφερόμενος στις αεροπορικές επιχειρήσεις που κάνει τους τελευταίους έξι μήνες η Ρωσία στη Συρία για να στηρίξει τον Άσαντ και το γεγονός ότι το καθεστώς χρησιμοποιεί βόμβες-βαρέλια σε κατοικημένες περιοχές.

«Δεν θεωρώ ότι υπάρχει άλλος λόγος χρήσης αυτών των όπλων που δεν είναι ακριβείας, τόσο από τον Μπασάρ αλ Άσαντ όσο και από τις ρωσικές δυνάμεις, πέρα από το να προκαλέσουν τη μετακίνηση προσφύγων και να τους κάνει το πρόβλημα κάποιων άλλων», πρόσθεσε ο στρατιωτικός.

Δεν σταμάτησε όμως εκεί, καθώς κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αποτελεί μία ολοένα μεγαλύτερη απειλή για τις ίδιες τις ΗΠΑ.

«Η Ρωσία έχει επιλέξει να είναι αντίπαλος και αποτελεί μακροπρόθεσμη υπαρξιακή απειλή για τις ΗΠΑ και για τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας», τόνισε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων.

«Η Ρωσία είναι πρόθυμη να ασκήσει αδιαμφισβήτητη επιρροή στις γειτονικές της χώρες... έτσι έχει χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη για να παραβιά��ει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, της Γεωργίας και άλλων κρατών όπως η Μολδαβία», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με ��ον ίδιο, την προηγούμενη εβδομάδα ο Αμερικανός πρέσβης στην Ουκρανία πήρε αναφορές για 450 επιθέσεις κατά μήκος του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι φιλορώσοι αντάρτες αντιτίθενται στην κυβέρνηση του Κιέβου.

«Η αναφορά του πρέσβη τονίζει ότι υπάρχει αρκετές ανησυχητικές τάσεις, γιατί κάποιες επιθέσεις γίνονται τώρα σε περιοχές που ήταν μέχρι τώρα ήσυχες. Η Ρωσία θα συνεχίσει την πίεση στο Κίεβο», προειδοποίησε ο Μπρίντλοβ.