​Σοκαριστική προειδοποίηση για τη διείσδυση του Ισλαμικού Κράτους μεταξύ των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική που κατακλύζουν τον δυτικό κόσμο, απηύθυνε μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της αμερικανικής γερουσίας ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, στρατηγός Philip Breedlove, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το Ισλαμικό Κράτος «εξαπλώνεται σαν καρκίνος» μεταξύ των προσφύγων.

Τα μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης «εκμεταλλεύονται τις διαδρομές με τη χαμηλότερη αντίσταση, απειλώντας τα ευρωπαϊκά κράτη και το δικό μας κράτος», πρόσθεσε σε δραματικό τόνο ο Breedlove.

Όταν πιέστηκε από δημοσιογράφους να μπει σε αριθμούς, ο Breedlove είπε: «Δεν μπορώ να σας δώσω έναν αριθμό ή μία εκτίμηση της ροής», αν και επεσήμανε ότι έχει δει ρεπορτάζ που αναφέρουν πως έως και 1.500 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη.

Μάλιστα, ο Breedlove κατηγόρησε τη Ρωσία ότι με τους βομβαρδισμούς της στη Συρία έχει επιδεινώσει το πρόβλημα αυτό, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι «τυφλές» ρωσικές επιθέσεις, που εκτιμάται ότι έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 1.000 αμάχους, μεταξύ αυτών και παιδιά, έχουν ως στόχο να τρομοκρατήσουν τους Σύρους πολίτες και να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα και να αναζητήσουν στέγη στις γειτονικές χώρες και την Ευρώπη. «Δεν μπορώ να βρω κανέναν άλλο λόγο, πέρα από το να αναγκάσουν τους πρόσφυγες να μετακινηθούν και να τους καταστήσουν πρόβλημα κάποιου άλλου», σχολίασε.