Ρεκόρ υποψηφιοτήτων σημειώνεται για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, αφού αγγίζουν τις 376!

Παρόλο που ο κατάλογος παραμένει «απόρρητος», το Ινστιτούτο Νόμπελ ανακοίνωσε ότι σ’ αυτόν συμπεριλαμβάνονται 228 πρόσωπα και 148 οργανισμούς. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί το 2014, όταν είχαν προταθεί στο Ινστιτούτο 278 ονόματα. Σημειώνεται επίσης, ότι η ταυτότητα των υποψηφίων παραμένει απόρρητη εδώ και 50 χρόνια, εκτός και αν εκείνοι που τους πρότειναν (βουλευτές και υπουργοί, άλλοι Νομπελίστες, πανεπιστημιακοί καθηγητές) αποκαλύψουν δημοσίως την επιλογή τους.

«Αυτό αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι ζούμε σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν πολλές συρράξεις και όπου υπάρχουν επίσης ορισμένες διαδικασίες που κινούνται σε πιο θετική πορεία», είπε ο Όλα Νιέλσταντ, διευθυντής του Ινστιτούτου Νόμπελ και πρόσθεσε: «Προφανώς, όλα αυτά ενέπνευσαν πολλούς που έκαναν χρήση του δικαιώματός τους και πρότειναν υποψηφίους».

Μεταξύ των υποψηφίων φέτος είναι οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών που βοηθούν τους πρόσφυγες (η 85χρονη γιαγιά της Συκαμνιάς Αιμιλία Καμβύση και ο 40χρονος ψαράς Στρατής Βαλιαμός) και η Αμερικανίδα ηθ��ποιός Σούζαν Σάραντον, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγγελα Μέρκελ, οι πρωταγωνιστές της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κολομβία, ο πάπας Φραγκίσκος αλλά και ο μεγιστάνας του κτηματομεσιτικού τομέα και υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Το Νόμπελ διεκδικούν επίσης ο Κογκολέζος γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε, η Γιαζίντι Νάντια Μου��άντ, η οποία δραπέτευσε από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που την κρατούσαν σκλάβα και η γυναικεία εθνική ομάδα ποδηλασίας του Αφγανιστάν.

Τα πέντε μέλη της Επιτροπής Νόμπελ που θα επιλέξουν τον φετινό νικητή συνεδρίασαν την Δευτέρα, για πρώτη φορά. Το βραβείο, το οποίο μπορούν να μοιραστούν το πολύ τρία πρόσωπα ή οργανώσεις, θα ανακοινωθεί στις 7 Οκτωβρίου.