​Χιλιάδες Σκωτσέζοι, από το Εδιμβούργο μέχρι το Ινβερνές, δύο πόλεις που απέχουν περίπου 260 χλμ. έγιναν την Δευτέρα, μάρτυρες μια ασυνήθιστης λάμψης στον ουρανό και καλούσαν τις Αρχές για να μάθουν τι ακριβώς ήταν αυτό που φώτιζε ολόκληρη τη χώρα.

«Ακούγεται βουητό, το έδαφος τρέμει.. είναι αυτό το τέλος του κόσμου;» έγραψε στο Twitter η Kim Paterson από το Brechin.

Η αστυνομία της Σκωτίας ανακοίνωσε ότι δέχτηκε πολλά τηλεφωνήματα από κατοίκους και επιβεβαίωσε ότι πιθανότατα ήταν μετεωρίτης. Με πολλούς να συνδέουν αρχικά αυτό που είδαν με ηχητική έκρηξη σε αεροπλάνο, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως δεν υπήρχαν αναφορές για αεροπλάνο σε κί��δυνο.

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι ήταν φλεγόμενος μετεωρίτης, με τους κατοίκους να ψάχνουν για τα συντρίμμια.

«Λάμψη στον ουρανό που φώτισε το Braemar όπως το φως της μέρας. Ακολούθησε βουητό σαν βροντή που κράτησε 10 δευτερόλεπτα. Ο ουρανός είναι καθαρός» έγραψε στο Twitter ο Jake Logan.

31BA194900000578-3470708-image-a-42_1456821748159.jpg
«Κάποιος μας είπε ότι ο ουρανός φωτίστηκε από ένα αντικείμενο σαν βολίδα. Κάποιος άλλος ότι άκουσε ένα πολύ δυνατό κρότο και άλλοι ότι έτρεμε το σπίτι τους. Γνωρίζουμε ότι και το τμήμα στο Ινβερνές και αλλού δέχθηκαν κλήσεις. Έγινε ορατό από ανθρώπους σε όλη τη Σκωτία. Το ερευνήσαμε και μας είπαν ότι πιο πιθανό είναι να επρόκειτο για βροχή μετεωριτών», ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Σύμφωνα με την Daily Mail, το φαινόμενο πήρε διαστάσεις και πυροδότησε διάφορες εικασίες στα social media, με ορισμένους να ισχυρίζονται ότι πρόκειται για αστρονομικό γεγονός, άλλους να κάνουν λόγο για στρατιωτική δραστηριότητα και άλλους να το συνδέουν με τον αστροναύτη Tim Peake.

«Μήπως είδε κάποιος άλλος τη μεγάλη φωτεινή λάμψη στον ουρανό... Φαντάζομαι ότι ήταν ο Tim Peake», έγραψε στο Twitter η Jackie Hendry.

«LOL... μερικοί υποστηρίζουν ότι έριξε κάτι ο Tim Peake και προκάλεσε τη μεγάλη λάμψη στον ουρανό πάνω από τη Σκωτία απόψε», σχολίασε άλλος χρήστης στο Twitter.

O μετεωρολόγος του STV Sean Batty δέχτηκε πολλά tweets από βόρειες και ανατολικές περιοχές της χώρας, σημειώνοντας πως δεν αναφέρθηκαν καταιγίδες πουθενά στη Σκωτία. «Συμπεραίνω ότι ήταν μετεωρίτης που εξερράγη κατά τη διάρκεια εισόδου του στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας».