​Σχεδόν όλα τα γερμανικά ΜΜΕ έχουν σήμερα στο πρωτοσέλιδό τους τα επεισόδια που έγιναν την Δευτέρα στην Ειδομένη και σχολιάζουν την δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες με το προσφυγικό!

FAZ: Η Αθήνα χάνει τον έλεγχο των προσφύγων

«Η Αθήνα χάνει τον έλεγχο των προσφύγων» σχολιάζει στο πρωτοσέλιδό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, χαρακτηρίζοντας «θλιβερές» τις εικόνες από τα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη.

«Η αστυνομία της ΠΓΔΜ έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούσαν να διασπάσουν το διαχωριστικό φράχτη στη μεθόριο. Το ότι έφτασαν τα πράγματα εκεί, ήταν αναμενόμενο. Και είχε προβλεφθεί, με την προσδοκία κυρίως της Βιέννης, ότι τέτοιες θλιβερές εικόνες θα προκαλούσαν αλλαγή απόψεων στο προσφυγικό. Συντελέστηκε αυτή η μεταβολή; Προς το παρόν υπάρχει μόνο ένας καταρράκτης αλληλοκατηγοριών», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

SP: Θα γίνει αιματοκύλισμα άοπλων στην καρδιά της Ευρώπης;

Μια άλλη γερμανική εφημερίδα, η Südwest Presse αναρωτιέται τι θα γίνει εάν και πάλι οι πρόσφυγες επιχειρήσουν να διασπάσουν το συνοριακό φράχτη.

«Θα τους βάλουν στη φυλακή; Θα γίνει αιματοκύλισμα αόπλων στην καρδιά της Ευρώπης; Απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις θα πρέπει να δώσουν όλοι εκείνοι που εδώ και εβδομάδες διακηρύττουν ότι το παγκόσμιο πρόβλημα των προσφύγων δεν επιλύεται με το κλείσιμο των εθνικών συνόρων».

Landeszeitung: «Αναπόφευκτα θα υπάρξουν νεκροί»

Αλλά και η Landeszeitung από το Λίνενμπουργκ στρέφει τα πυρά της προς την Ευρώπη. «Αυτές οι ε��κόνες θα πρέπει να κάνουν να ντρέπονται όσοι βλέπουν την γηραιά ήπειρο ως νησίδα ευμάρειας».

«Εάν παραμείνουν τα βαλκανικά κράτη σε αυτήν τη πολιτική περιχαράκωσης, τότε αναπόφευκτα θα υπάρξουν νεκροί».

Μέρκελ: Να φερθούμε ευρωπαϊκά και να μην αφήνουμε την Ελλάδα να σηκώνει μόνη όλο το βάρος

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, έστειλε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, προειδοποιώντας για κίνδυνο κατάρρευσης του ευρώ λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Σε ομιλία της το βράδυ της Δευτέρας, σε κομματική συγκέντρωση στην πόλη Φολκμάρσεν, η καγκελάριος, σύμφωνα με το Bloomberg, τόνισε ότι «εάν διαχωριστούμε σε μικρές χώρες πάλι, ένα κοινό νόμισμα θα είναι πολύ δύσκολο».

«Αυτά που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, με ορισμένες χώρες να τραβούν τον δικό τους δρόμο εις βάρος μίας άλλης χώρας, όπως η Ελλάδα - αυτός δεν είναι ο ευρωπαϊκός δρόμος», συνέχισε η καγκελάριος.

Ταυτόχρονα σε συνέντευξή της, που δημοσιεύεται σήμερα στην «Suedwest Presse», επαναλαμβάνει ότι «θα ήταν καλύτερα αν όλοι συνολικά φερόμασταν ευρωπαϊκά και δεν αφήναμε απλώς ένα κράτος-μέλος, την Ελλάδα, να σηκώνει το βάρος των αποφάσεων».

Σε αυτή τη συνέντευξη υπογράμμισε εξάλλου ότι η Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων κατοίκων οφείλει να συνεισφέρει περισσότερο στην προστασία των προσφύγων.

«Στις 7 Μαρτίου είναι μια σημαντική ευκαιρία προκειμένου στον κύκλο των 28 κρατών-μελών της ΕΕ και από κοινού με την Τουρκία να προωθήσουμε την πρακτική εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας. Πολλά έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά αναμφίβολα απομένουν πολλά ακόμη να περάσουν από το χαρτί στην πραγματικότητα. Έχουμε από κοινού την ευκαιρία να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα και να περιορίσουμε πραγματικά και μόνιμα την παράνομη μετανάστευση», δήλωσε η καγκελάριος.

Όπως, υπογράμμισε η Τουρκία έχει αναλάβει ρόλο κλειδί, καθώς, ως γείτονας της Συρίας έχει υποδεχτεί 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, ενώ η συντριπτική πλειονότητα έρχεται από εκεί μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συμβεί αν την Δευτέρα δεν υπάρξει συμφωνία, η κ. Μέρκελ δηλώνει ότι θεωρεί ενθαρρυντικό το γεγονός ότι «όλα τα 28 κράτη-μέλη θέλουν να παραμείνει ανοιχτός ο χώρος Σένγκεν και η ελευθερία κίνησης», διευκρινίζει όμως ότι αυτό απαιτεί άμεση και αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων, καθώς μόνο τότε μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

«Θα ήταν καλύτερα αν όλοι συνολικά φερόμασταν ευρωπαϊκά και δεν αφήναμε απλώς ένα κράτος-μέλος, την Ελλάδα, να σηκώνει το βάρος των αποφάσεων», υπογραμμίζει και εξηγεί ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο άσκησε πίεση για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, «στην οποία θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε κοινή προσέγγιση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ το ΔΡΑΜΑ και η ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ των προσφύγων στην Ειδομένη-ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ τα τρένα