Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Μελίσα Φλέμινγκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι είναι άδικο αυτό που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τους πρόσφυγες, ενώ για τους νέους περιορισμούς που επέβαλαν ορισμένες χώρες σε ό,τι αφορά τις προσφυγικές ροές, τόνισε ότι «είναι πολύ απομονωτικοί και δεν συνάδουν με το πνεύμα της ενότητας και των ευρωπαϊκών αξιών».

Συγκεκριμένα, ανέφερε χαρακτηριστικά «Αυτό δεν είναι δίκαιο για την Ελλάδα. Δεν είναι ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να είναι πρόβλημα μόνο μιας χώρας εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης. Αυτό είναι ένα πρόβλημα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να το αντιμετωπίσει και να επιδείξει αλληλεγγύη προς όλους αυτούς που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος».

Διαβεβαίωσε δε, πως η UNHCR «κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα και θα κάνει περισσότερα», αναγνωρίζοντας ωστόσο πως «είναι ξεκάθαρο ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση».

«Εμείς, ως Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες 'ανεβάζουμε ρυθμούς'. Ο Ύπατος Αρμοστής συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Τσίπρα, έχουμε πέντε γραφεία στην Ελλάδα, πολύ προσωπικό και παρέχουμε κάθε είδους λειτουργική βοήθεια- εξοπλισμό, τέντες, εξειδίκευση», σημείωσε.

Είπε επίσης πως «κάθε μέρα η κατάσταση αλλάζει», ενώ για τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί λέει πως «το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι όλοι αυτοί οι περιορισμοί απλώς σπρώχνουν το πρόβλημα κάπου αλλού», εκφράζοντας όμως την την ελπίδα πως «πρόκειται για προσωρινά μόνο μέτρα και ότι αυτό θα αλλάξει».

«Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε προτείνει πάρα πολλές λύσεις προκειμένου να απαλλαχθεί η Ελλάδα από μέρος του βάρους αυτού. Όπως υπάρχουν και κάποιες ευρωπαϊκές προτάσεις, αλλά τώρα κάποια λίγα κράτη αποφάσισαν να ενεργήσουν μονομερώς και δεν ήταν διατεθειμένα να περιμένουν τις εποικοδομητικές προτάσεις που, ναι, θα έπαιρναν λίγο περισσότερο χρόνο, αλλά είχαν νόημα», υπογραμμίζει.

Η κ. Φλέμινγκ παραδέχεται για ακόμη μια φορά πως «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με 60.000.000 εκτοπισμένους λόγω διενέξεων ή διώξεων να αναζητούν ασφαλές καταφύγιο», αλλά δυστυχώς, όπως λέει, «οι πόρτες κλείνουν και οι άνθρωποι δεν βρίσκουν πού να πάνε, όπως βλέπουμε τώρα με τόσο δραματικό τρόπο, στην Ελλάδα».


Αναγνωρίζει την ανθρώπινη και ανθρωπιστική η προσέγγιση της Ελλάδας

«Είναι χάος και αυτοί είναι άνθρωποι που έχουν υποστεί απώλειες. Δεν πρέπει να κατηγορούμε τους ίδιους για την απόγνωσή τους και για το γεγονός ότι ήρθαν (εδώ)», υπογραμμίζει και δηλώνει συγκινημένη από την προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού «Είναι μια πολύ ανθρώπινη και ανθρωπιστική προσέγγιση (τής κυβέρνησης), αλλά και ο ελληνικός λαός είναι εκπληκτικός. Φυσικά υπάρχουν κάποια κινήματα στα δεξιά, όπως έχουμε δει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, και αυτό μας ανησυχεί πολύ. Φυσικά, αυτού του είδους οι χαοτικές καταστάσεις, με τεράστιες ομάδες ανθρώπων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολύ αρνητικό τρόπο ώστε να παράγουν φόβο και ξενοφοβία με μόνο στόχο την άγρα ψήφων. Ελπίζουμε, ωστόσο, ότι η συμπόνια του ελληνικού λαού θα κυριαρχήσει».