​Δύο εκατομμύρια παιδιά έχουν εγκαταλείψει τη Συρία αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο από τον εμφύλιο πόλεμο, που μαίνεται σχεδόν πέντε χρόνια στη χώρα τους. Οι αφηγήσεις τους συγκινούν και δείχνουν τη φρίκη που έχει χαράξει τις ψυχές τους.

Η μικρή Άια, με ένα αθώο παιδικό χαμόγελο απαντά στη θηριωδία του πολέμου και λέει στην κάμερα: «Άρχισαν να βομβαρδίζουν το σπίτι μας. Δεν μπορούσαμε να μείνουμε πλέον εκεί, κλαίγαμε».

Δεν παραπονιέται για τη νέα της ζωή κάτω από την αυτοσχέδια σκηνή, μακριά από τους φίλους της, πολλοί από τους οποίους σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών. Η μικρούλα όμως βρίσκει την ευτυχία στην οικογένεια και στα όνειρά της.

«Θέλω να γίνω γιατρός για να βοηθήσω τα παιδιά. Αν έρθουν να με επισκεφθούν και δεν έχουν χρήματα, θα τους δώσω φάρμακα, μια συνταγή και μια ένεση ώστε να γίνουν καλυτέρα», λέει.

Την ίδια ώρα, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την ιστορία της Μαλάκ, της προσφυγοπούλας που πάλεψε στη θάλασσα με την οικογένειά της για να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο.

«Υποφέραμε διότι πέταξαν όλα τα υπάρχοντά μας στη θάλασσα και επρόκειτο να πεθάνουμε και να πνίγουμε η μητέρα μου κι εγώ, αλλά στο τέλος, ένα φως έπεσε πάν�� μας και μας έβγαλε στην ακτή», σημειώνει.

Η αφήγησή της μάλιστα, έγινε μια μικρή ιστορία κινουμένων σχεδίων και τελικά η Μαλάκ και η βάρκα της, ταξίδεψαν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Συγκλονιστική είναι όμως και η ιστορία της 9χρονης τότε Ζέινα, που ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία, έφυγε με τη μητέρα και τον αδερφό της. Ο συριακός στρατός βομβάρδισε το σχολείο της και μόνο η οδός της διαφυγής έμοιαζε μοναδική λύση. Τώρα ζει σε ένα προάστιο του Ντιτρόιτ και νιώθει ασφαλής.

«Υπήρχαν αεροπλάνα που έριχναν βόμβες, αλλά τώρα μπορώ να παίξω έξω και να τρέχω χωρίς να φοβάμαι. Η μητέρα μου με βοήθησε να τα ξεπεράσω όλα. Είναι πολύ γενναία και δυνατή», λέει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσφυγόπουλα: Οι ΗΡΩΕΣ ενός πολέμου που αγωνίζονται για να ζήσουν ΕΛΕΥΘΕΡΑ!

​ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ εικόνες στην Ειδομένη: Παιδάκια κλαίνε και χτυπιούνται στα σύρματα των συνόρων