​Δρακρυγόνα έπεσαν σήμερα στην Βουλή του Κοσόβου!

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης διέκοψαν σήμερα, εκτοξεύοντας δακρυγόνα στη συνεδρίαση του κοινοβουλίου για την εκλογή του νέου προέδρου του Κοσόβου, μέθοδο που χρησιμοποιούν από τον Οκτώβριο προκειμένου να επιτύχουν με αυτόν τον τρόπο την παραίτηση της κυβέρνησης.

Τα δακρυγόνα εκτοξεύτηκαν από δύο αντιπολιτευόμενους βουλευτές προς το τέλος της συζήτησης και πριν ξεκινήσει ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας.

Όλοι οι βουλευτές βγήκαν από την αίθουσα, αλλά ο πρόεδρος του κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση θα ξαναρχίσει αργότερα.

Παρά τη βροχή που έπεφτε στην Πρίστινα, έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου διαδήλωναν περίπου 1.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης. Οι διαδηλωτές έχουν στήσει σκηνές και παραμένουν εκεί από το βράδυ της Τετάρτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι θεωρείται φαβορί για τη θέση του προέδρου. Μοναδικός αντίπαλός του είναι ο Ράφετ Ράμα, ο οποίος προέρχεται επίσης από το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου του Θάτσι.

"Εξω" και "Έξω ο Θάτσι" φώναζαν οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της κυβέρνησης και έξω από το κοινοβούλιο.

Εάν το κοινοβούλιο δεν καταφέρει να εκλέξει πρόεδρο έπειτα από τρεις ψηφοφορίες, τότε θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές μέσα σε 45 ημέρες.

Οι βουλευτές έχουν περιθώριο μέχρι την 7η Μαρτίου για να εκλέξουν πρόεδρο καθώς, σύμφωνα με το σύνταγμα, ο νέος πρόεδρος πρέπει να εκλεγεί το αργότερο έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του προκατόχου του. Η θητεία της σημερινής προέδου, της Ατιφέτε Γιαχγιάγα, λήγει στις 7 Απριλίου.

*φώτο αρχείου