​Την έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε η Ρωσία προκειμένου να τεθεί προς συζήτηση η επικείμενη χερσαία εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο αίτημά της η Ρωσία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "υπονομεύεται η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας" γεγονός το οποίο είναι αντίθετο με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 2254.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Τρίτη η Άγκυρα είχε ταχθεί υπέρ μιας χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές στη Συρία.

Την ίδια ημέρα, η Ρωσία συγκάλεσε συνεδρίαση των πρεσβευτών των 15 χωρών-μελών του ΣΑ του ΟΗΕ για να συζητηθούν οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού εναντίον Κούρδων πολιτοφυλάκων στη βόρεια Συρία.

Το Συμβούλιο δεν εξέδωσε καμία επίσημη ανακοίνωση, όμως ο πρόεδρός του, ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας Ραφαέλ Ραμίρες είπε αμέσως μετά τη συνεδρίαση ότι τα μέλη του "ανησυχούν" για τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας.

Ανάληψη ευθύνης για την πολύνεκρη επίθεση στην Άγκυρα

Την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στην Άγκυρα ανέλαβε η κουρδική αυτονομιστική οργάνωση ΤΑΚ (Γεράκια για την απελευθέρωση του Κουρδιστάν), η οπ��ία ορκίζεται να συνεχίσει τη δράση της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η επίθεση στην τουρκική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα στις πολιτικές του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα, η οργάνωση κατηγορεί τον κ. Ερντογάν ότι χειραγωγεί τις διεθνείς δυνάμεις εναντίον του κουρδικού λαού.