Την παράταση έως τα τέλη Μαΐου της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία, η οποία τέθηκε σε ισχύ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία η γαλλική Εθνοσυνέλευση την Τρίτη.

Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές ενέκριναν την παράταση έως την 26η Μαΐου αυτού του έκτακτου καθεστώτος, με 212 «ναι» έναντι 31 «όχι».

Ωστόσο, το Συμβούλιο της Ευρώπης όπως και ορισμένοι νομικοί και οργανώσεις, έχουν επικρίνει το καθεστώς αυτό, διότι το συγκεκριμένο μέτρο ενισχύει τις εξουσίες της αστυνομίας, επιτρέποντάς της να προχωρά σε συλλήψεις και να κάνει έρευνες χωρίς εισαγγελική εντολή, όπως επίσης και να απαγορεύει συγκεντρώσεις.

Από τον Νοέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα, οι γαλλικές αρχές έχουν πραγματοποιήσει 3.340 έρευνες και έχουν προχωρήσει στην κατάσχεση 578 όπλων. Περισσότεροι από 340 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση και 285 άνθρωποι σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, δήλωσε πως από τις αρχές του έτους, 40 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, καθώς φέρονται να εμπλέκονται σε τρομοκρατικά δίκτυα.