​Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα την Τουρκία ότι βοηθά «νέες τζιχαντιστικές οργανώσεις και ένοπλους μισθοφόρους» να εισέλθουν παράνομα στη Συρία προκειμένου να ενισχύσουν μονάδες του Ισλαμικού Κράτους και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στις μάχες, μετά την παρέμβαση της Γερμανίας, μέσω του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας, ο οποίος άσκησε πίεση σε Ρωσία και Άσαντ, ώστε να μειωθούν οι επιθέσεις στο Χαλέπι.

«Η Μόσχα εκφράζει την πλέον σοβαρή ανησυχία τη�� για τις επιθετικές ενέργειες των τουρκικών αρχών σε σχέση με το γειτονικό κράτος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Παρέμβαση Γερμανίας

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, κάλεσε όλα τα μέρη που μετέχουν στη συριακή σύγκρουση να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ασκώντας πίεση στη Ρωσία και στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να μειώσουν τις επιθέσεις γύρω από το Χαλέπι.

Οι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν στο Μόναχο την Παρασκευή να σταματήσουν τις εχθροπραξίες στη Συρία αλλά η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας και δεν υπογράφηκε από οποιοδήποτε εμπόλεμο μέρος – ούτε από την κυβέρνηση της Δαμασκού, ούτε από τις διάφορες οργανώσεις των ανταρτών που την πολεμούν.

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μονάχου, όλες οι πλευρές καλούνται να συμβάλουν σε μια άμεση μείωση της βίας, ακόμη και προτού τεθεί σε εφαρμογή μια εκεχειρία», ανέφερε σε δήλωσή του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε:

«Αυτό αφορά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας και του συριακού καθεστώτος γύρω από το Χαλέπι και τις πρόσφατες επιθέσεις των πολιτοφυλακών PYD στη βόρεια Συρία», υπογρ��μμίζει ο Σταϊνμάιερ, αναφερόμενος στο κόμμα των Κούρδων της Συρίας και στις πολιτοφυλακές που συνδέονται με αυτό.

«Δεδομένης αυτής της κατάστασης, η Τουρκία θα πρέπει επίσης να δείξει αυτοσυγκράτηση», ανέφερε ο Σταϊνμάιερ στη δήλωσή του, η οποία εκδόθηκε στο περιθώριο μιας συνάντησης στις Βρυξέλλες με τους ευρωπαίους συναδέλφους του.
Τουρκία κατά Ρωσίας και ΗΠΑ

Βέβαια, πυρά κατά της Ρωσίας όσο και κατά των ΗΠΑ για τη στρατηγική τους στη Συρία εξαπέλυσαν τη Δευτέρα και οι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγόρησε τη Ρωσία ότι με τη δράση της στη Συρία και τα πλήγματά της κατά των ανταρτών της συριακής αντιπολίτευσης, θέλει να αφήσει στη διεθνή κοινότητα μόνο δύο επιλογές, δηλαδή είτε το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ είτε τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, συντρίβοντας τις ενδιάμεσες δυνάμεις.

Η Τουρκία παράλληλα, δήλωσε σοκαρισμένη από την τοποθέτηση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. αφού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ταντζού Μπίλγκιτς, θέτουν την Άγκυρα και τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) «στην ίδια μοίρα».

Ο Αμερικανός ομόλογος του κ. Μπίλγκιτς, Τζον Κίρμπι, είχε δηλώσει ότι τόσο η Τουρκία όσο και οι Κούρδοι της Συρίας θα πρέπει να επικεντρωθούν στην «κοινή απειλή» από το Ισλαμικό Κράτος. Η τουρ��ική διπλωματία διαμαρτυρήθηκε επισήμως στις αμερικανικές αρχές για τις δηλώσεις του κ. Κίρμπι.