​Ποικίλα σχόλια έχει προκαλέσει ένα νέο ντοκιμαντέρ του BBC για τη ζωή του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β'.

Σύμφωνα με αυτό, ο Πάπας είχε αναπτύξει μία στενή «φιλία» με την παντρεμένη Πολωνή φιλόσοφο Άννα Τερέζα Τιμινιέσκα στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

«Δώρο από τον Θεό», έτσι αποκαλούσε στα γράμματά του , ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' την πρωταγωνίστρια της κρυφής του ζωής . Σύμφωνα με το BBC , η ακαδημαϊκός ήταν ο λόγος που πάλευε με τα συναισθήματά του και τον ρόλο του ως Ποντίφικας για περισσότερo από 30 χρόνια.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΓΡΑΜΜΑ Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' :
«Αν δεν είχα αυτή τη βαθιά πίστη, κάποια ηθική βεβαιότητα της Χάριτος και την υποχρέωση να υπακούσω σε αυτή, τότε δεν θα τολμούσα να συμπεριφερθώ έτσι».

pope_jeanpaul.jpg

Οι δυο τους γνωρίστηκαν ενώ εκείνος ήταν ακόμα ο Αρχιεπίσκοπος Κρακοβίας Κάρολος Βοϊτίλα... Συνάντησε τη φιλόσοφο Άννα Τιμινιέσκα όταν της ζήτησε να μεταφράσει στα αγγλικά ένα βιβλίο που είχε συγγράψει πά��ω στη φιλοσοφία.

Η αλληλογραφία τους, την οποία εκείνη κράτησε και πούλησε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Πολωνίας το 2008 έναντι επταψήφιου ποσού, καταδεικνύει μια ιδιαίτερα στενή σχέση μεταξύ τους.

To 1978 κυκλοφόρησαν φωτογραφίες τους να κάνουν σκι και κάμπινγκ. Όταν ο Ιωάννης Παύλος Β' ανέλαβε τα παπικά του καθήκοντα, εκείνη τον επισκέφθηκε στο Βατικανό αρκετές φορές ούσα πλέον παντρεμένη με άλλον άντρα. Η σχέση τους γέννησε ερωτήματα για το αν τελικά τήρησε τον όρκο αγνότητας.

pope_jeanpaul1.jpg

Μετά το θάνατο της το 2014 βρέθηκαν στην κατοχή της πολλές φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται οι δυο τους σε εκδρομές ή στο σπίτι του Πάπα.

Μάλιστα, εκείνη ήταν από τους τελευταίους ανθρώπους που τον είδαν, καθώς τον επισκέφθηκε μόλις μια ημέρα πριν το θάνατο του.

pope_jeanpaul4.jpg
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ υπήρξε ένας σημαντικός άνθρωπος για την Καθολική Εκκλησία και αγιοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, μόλις 9 χρόνια μετά το θάνατο του.