​Υποδοχή ροκ σταρ επεφύλαξαν χιλιάδες πιστοί στο Μέξικο, στον Πάπα Φραγκίσκο που πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στη χώρα.

Ιστορική ωστόσο ήταν η συνάντηση του με τον Πατριάρχη της Ρωσίας στην Κούβα, 1.000 χρόνια μετά το Σχίσμα. Ο πάπας απηύθυνε έκκληση για την καταπολέμηση της διαφθοράς, κατά την πρώτη επίσκεψή του στο Μεξικό με την ιδιότητα του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ζητώντας από τον πρόεδρο της χώρας Ενρίκε Πένια Νιέτο και την κυβέρνησή του να κάνουν ό,τι μπορούν για να την αντιμετωπίσουν.

Η διαφθορά είναι ενδημική στο Μεξικό και ο πρόεδρος, η σύζυγός του και ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης έχουν όλοι εμπλακεί σε σκάνδαλα που αφορούν περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων.

Ο πάπας κάλεσε επίσης τους επισκόπους της χώρας να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών που, όπως είπε, "κατατρώει τη χώρα σαν μετάσταση". Μεταξύ άλλων, τους είπε να διαμηνύσουν στους εμπόρους ναρκωτικών ότι δεν θα μπορούν να θεωρούν τους εαυτούς τους "καλούς Καθολικούς" αν τα χέρια τους "είναι βουτηγμένα στο αίμα και οι τσέπες τους γεμάτες με βρόμικο χρήμα".

Μόνο την τελευταία δεκαετία περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ καρτέλ των ναρκωτικών. Άλλοι 26.000 αγνοούνται.

"Η εμπειρία μας διδάσκει ότι κάθε φορά που αναζητούμε την οδό των προνομίων για τους λίγους, σε βάρος των άλλων, αργά ή γρήγορα η ζωή στην κοινωνία μετατρέπεται σε εύφορο έδαφος για τη διαφθορά, το εμπόριο ναρκωτικών, τον αποκλεισμό της διαφορετικότητας, τη βία αλλά επίσης για την εμπορία ανθρώπων, τις απαγωγές και τον θάνατο" είπε ο ποντίφικας στην ομιλία του ενώπιον του προέδρου, των μελών της κυβέρνησης και ξένων διπλωματών.