Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το πλατό, που φιλοξένησε τη χθεσινή τηλεοπτική αναμέτρηση των υποψηφίων των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα στις ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντο�� και Μπέρνι Σάντερς.

Η αντιπαράθεση έγινε για τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας αλλά και τη Wall Street, με την Κλίντον να κατηγορεί τον Σάντερς ότι παραπλανά τους Αμερικανούς, με το σχέδιό του για την υγεία και ότι δίνει υποσχέσεις τις οποίες «δε μπορεί να κρατήσει».

Το έκτο κατά σειρά τηλεοπτικό debate μεταξύ των δύο υποψηφίων, είχε αρκετές στιγμές έντασης, αν και θεωρήθηκε σε γενικές γραμμές πιο ήρεμο, από την τελευταία τους τηλεοπτική αναμέτρηση.

Η Κλίντον υποστήριξε ότι η πρόταση Σάντερς για ένα συνολικό σύστημα υγείας για όλους θα σημάνει την αποδιοργάνωση του συστήματος που προώθησε ο πρόεδρος Ομπάμα και θα προκαλέσει έναν ακόμη κύκλο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης. «Βασίζοντας την άποψη μου, σε κάθε ανάλυση που μπορώ να βρω από ανθρώπους που το αντιμετωπίζουν με συμπάθεια, οι αριθμοί δε βγαίνουν» είπε η Κλίντον στον Σάντερς και συμπλήρωσε «Είναι μία υπόσχεση, η οποία δε μπορεί να υλοποιηθεί».

Ο Σάντερς από την πλευρά του υποστήριξε ότι δε θα αποδιοργανώσει το σύστημα Obamacare, αλλά απλά θα προχωρήσει για να παρέχει ό,τι παρέχουν οι περισσότερες βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες, δηλαδή την κάλυψη υγείας, για όλους.

«Δεν πρόκειται ν' αποδιοργανώσουμε τίποτα», είπε ο Σάντερς. «Κατά την άποψή μου, η υγεία είναι ένα δικαίωμα για όλους τους ανθρώπους, όχι ένα προνόμιο και θα πολεμήσω γι αυτό», τόνισε.

Ο Σάντερς επανέλαβε τον ισχυρισμό του, ότι η Κλίντον είναι υπόχρεη στα συμφέροντα της Wall Street, τα οποία και εκπροσώπησε ως γερου��ιαστής από τη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας ότι έλαβε δωρεές 15 εκατ δολαρίων από τους χρηματιστές.

«Ας μη προσβάλουμε τη νοημοσύνη των Αμερικανών» είπε. «Γιατί η Wall Street έκανε τόσο μεγάλες προεκλογικές δωρεές; Υποθέτω ότι για πλάκα θέλουν να σκορπούν το χρήμα τους, τριγύρω», είπε σαρκαστικά ο Σάντερς.

Από την πλευρά της, η Κλίντον υποστήριξε ότι οι δωρεές δε σημαίνουν ότι ήταν υποχείριο της Wall Street, αντιπαραβάλλοντας ότι και ο πρόεδρος Ομπάμα πήρε δωρεές από τη Wall Street για τις προεκλογικές εκστρατείες του. «Όταν ήταν ανάγκη, σήκωσε το ανάστημά του και βρέθηκε απέναντί τους», τόνισε η Κλίντον.