Ενώπιον της δικαιοσύνης οδηγήθηκαν δύο Σύροι διακινητές μεταναστών που κατηγορούνται για το ναυάγιο της λέμβου, που βυθίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο ανοιχτά του Μπόντρουμ στην Τουρκία και οδήγησε στον θάνατο τον μικρό Αϊλάν Κούρντι ενώ ταξίδευε προς την Κω.

Οι δύο άνδρες, ο Μουαφάκα Αλάμπας και ο Άσεμ Άλφρχαντ, κατηγορούνται για «διακίνηση μεταναστών και «εγκληματική αμέλεια που προκάλεσε τον θάνατο πέντε ανθρώπων», μεταξύ των οποίων ήταν και ο 3χρονος Αϊλάν, μετέδωσε το πρακτορείο Dogan.

Εάν κριθούν ένοχοι μπορεί να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης 35 ετών.

Εν τω μεταξύ και ο πατέρας του μικρού Αϊλάν Κούρντι θα δικαζόταν μαζί με τους δύο φερόμενους διακινητές, με την κατηγόρια ότι χρησιμοποίησε το πλοιάριο που βυθίστηκε ενώ κατευθυνόταν στην Κω. Όμως οι δικαστές αποφάσισαν να τερματίσουν τη δίωξη σε βάρος του.

Ο κ. Κούρντι, ο οποίος ��ει στο Ιρακινό Κουρδιστάν, κατηγορήθηκε αμέσως μετά την τραγωδία ότι εκείνος οργάνωσε το ταξίδι των προσφύγων που κατέληξε σε τραγωδία. Ο ίδιος ωστόσο έχει αρνηθεί κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς. Μετά το ναυάγιο, έχει εμφανιστεί πολλές φορές σε διάφορα μέσα ενημέρωσης και τον Δεκέμβριο έκανε έκκληση «σε όλον τον κόσμο να ανοίξει τις πόρτες του στους Σύρους».

Με την έναρξη της διαδικασίας, οι δύο φερόμενοι ως διακινητές αρνήθηκαν ότι ευθύνονται για το ναυάγιο και υπέδειξαν ως υπεύθυνο τον πατέρα του τρίχρονου Αϊλάν. «Ο πραγματικός εγκληματίας, ο οργανωτής, είναι ο Αμπντάλα Κούρντι ο οποίος έγινε ήρωας στις τηλεοράσεις, αλλά δεν είναι καν εδώ για να καταθέσει», είπε ο Α. Άλφρχαντ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκλονιστικές εικόνες: Το βομβαρδισμένο σπίτι του Αϊλάν – Η κόλαση που ήθελε να αποφύγει

Παγκόσμια συγκίνηση: Γλυπτά από άμμο στη μνήμη του μικρού Αϊλάν

ΑΝΑΤΡΟΠΗ- ΣΟΚ στην υπόθεση του Αϊλάν: Ο πατέρας του ήταν ο διακινητής που βύθισε τ�� σκάφος

Η απάντηση του πατέρα του Αϊλάν: «Είναι όλα ψέματα, δεν οδηγούσα το σκάφος»

35 χρόνια στην ΦΥΛΑΚΗ για τους διακινητές του μικρού Αϊλάν ζητούν οι εισαγγελείς

ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ η ΚΡΑΥΓΗ αγωνίας του πατέρα του μικρού Αϊλάν-«Ζητάμε μόνο λίγη συμπόνοια»