​Τελικά ο Κιμ Γιονγκ Ουν το πάτησε το κουμπί και η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, λίγες εβδομάδες μετά την πυρηνική δοκιμή που έκανε και αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας.

Αμέσως σήμανε παγκόσμιος συναγερμός, με τον ΟΗΕ να ανακοινώνει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη.

Η συνεδρίαση θα είναι κεκλεισμένων των θυρών και ζητήθηκε από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

αρχείο λήψης.jpg

Σε κοινή τους επιστολή προς την προεδρία του Συμβουλίου, την οποία υπογράφουν η Βενεζουέλα, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία σημειώνουν πως «η εκτόξευση σήμερα ενός υποτιθέμενου "δορυφόρου" από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ, οι οποίες απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων ή πυρηνικών όπλων».

Την ίδια ώρα, η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος πανηγύριζε και μετέδιδε πως η εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς την οποία διέταξε ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν με σκοπό να τεθεί ένας δορυφόρος σε τροχιά στέφθηκε από «πλήρη επιτυχία».

Ο δορυφόρος Kwangmyongsong-4 ολοκληρώνει την περιστροφή του γύρω από τη Γη κάθε 94 λεπτά, ενώ η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει να στέλνει δορυφόρους στο διάστημα, ανέφερε ακόμη μια παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης της Βόρειας Κορέας.

Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ, προειδοποιούν την Πγιονγιάνγκ

Ο Λευκός Οίκος με το που έγινε γνωστή η νέα πρόκληση της Βόρειας Κορέας, δεσμεύθηκε πως θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να υπερασπιστεί την ασφάλειά της και αυτή των συμμάχων της, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να δείξει στην Πγιονγιάνγκ πως οι ριψοκίνδυνες ενέργειές της θα έχουν σοβαρές συνέπειες.

αρχείο λήψης (1).jpg
«Η εκτόξευση της Βόρειας Κορέας με τη χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων... αποτελεί άλλη μια αποσταθεροποιητική και προκλητική ενέργεια κι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Σούζαν Ράις, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, πάλι, Τζον Κέρι τόνισε πως η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και η Βόρεια Κορέα να λογοδοτήσει για τις ενέργειές της.

Νότια Κορέα και Ιαπωνία ζητούν κυρώσεις

Για «ασυγχώρητη προκλητική ενέργεια» έκανε λόγο η πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν Χιε και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει το ταχύτερο δυνατόν σκληρές κυρώσεις.

αρχείο λήψης (2).jpg

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, από την πλευρά του, καταδίκασε την εκτόξευση την οποία χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη», ενώ ακόμη έκανε λόγο για «καθαρή παραβίαση» αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα, η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK μετέδωσε ότι οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν αποπειράθηκαν να καταρρίψουν τον πύραυλο παρά το γεγονός ότι η τροχιά του ήταν πάνω από τη νότια νομαρχία Οκινάουα.