Λένε ότι μετά την καταιγίδα έρχεται το ουράνιο τόξο, αναφερόμενοι στο υπέροχο αυτό φυσικό φαινόμενο. Ωστόσο, οι εκπλήξεις της φύσης δεν περιορίζονται σ’ αυτό. Απτή απόδειξη τα πολύχρωμα «μαργαριταρένια» σύννεφα που εμφανίστηκαν στον ουρανό στις 2 Φεβρουαρίου!

Η σκηνή που διαδραματίστηκε πάνω από τη Σκωτία και τη βόρεια Αγγλία το βράδυ της Τρίτης, αποθανατίστηκε από το φωτογραφικό φακό και μάγεψε όποιον είδε τις εικόνες.

τευξςευξςερξ.jpg

Το φαινόμενο που προκαλεί αυτά τα «γυαλιστερά» -όπως τα αποκαλεί ο National Geographic- σύννεφα, φωτογραφήθηκαν κοντά στο Whitley Bay, Northumberland, στη βόρεια Αγγλία. Πολύ σπάνια βέβαια τα συναντά κανείς σε αυτό το μέρος, καθώς συνήθως εμφανίζονται κατά μήκος των πολικών περιοχών.

Τις περισσότερες φορές, τέτοια σύννεφα σχηματίζονται σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη και σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

υξτυξρτξ.jpg


«Αυτά τα σύννεφα αποκαλύπτουν ακραίες συνθήκες στην ατμόσφαιρα και την ύπαρξη χημικών αλλαγών που οδηγούν στην καταστροφή όζοντος», λέει ο Andrew Klekociuk, ατμοσφαιρικός επιστήμονας στο Nαtional Geographic.

ςτρηςτεης.jpg
Συγκεκριμένα, τα σύννεφα σχηματίζουν επιφάνειες όπου μπορούν να λάβουν χώρα χημικές αντιδράσεις που παράγουν μόρια που καταστρέφουν το όζον. Το γεγονός αυτό μπορεί να συμβάλει στο σχηματισμό τρυπών του όζοντος στις πολικές περιοχές.