Άντε και στα δικά μας! ​Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας ενέκρινε το σχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2016 χωρίς να περιμένει την έγκριση των Βρυξελλών, όπου την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει τη γνωμοδότησή της σε αδρές γραμμές για το κείμενο αυτό, αφού είχε ζητήσει επιπλέον μέτρα λιτότητας από τη Λισαβόνα.

«Το σχέδιο νόμου για τα δημοσιονομικά του 2016 εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο», ανέφερε η πορτογαλική κυβέρνηση σε λιτή ανακοίνωσή της. Ωστόσο τα δημοσιονομικά μέτρα δεν αναμένεται να αποκαλυφθούν πριν το έγγραφο υποβληθεί στο πορτογαλικό κοινοβούλιο για συζήτηση και ψήφιση, όπως διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για να αποφύγει τον κίνδυνο να βρεθεί σε μια «εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση μη συμμόρφωσης» προς τους κανόνες που θεσπίστηκαν με το Σύμφωνο Σταθερότητας, η Λισαβόνα αναγκάστηκε να διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες μια νέα εκδοχή του προσχεδίου του προϋπολογισμού που είχε υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 22η Ιανουαρίου.

«Απομένει ακόμη δουλειά να γίνει» πριν μπορέσει να ανακοινωθεί μια συμφωνία ανάμεσα στη Λισαβόνα και στις Βρυξέλλες, είχε εκτιμήσει σήμερα το πρωί της Πέμπτης ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις, διευκρινίζοντας ότι οι προτάσεις της πορτογαλικής κυβέρνησης για την τροποποίηση του προϋπολογισμού της είναι «στη σωστή κατεύθυνση».

«Η τεχνική φάση των συνομιλιών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την πορτογαλική κυβέρνηση τερματίστηκε, εισήλθαμε στην πολιτική φάση», εκτίμησε ωστόσο από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών Κάρλους Σέζαρ.