Στα παγωμένα νερά του Αιγαίου έσβησε ακόμα μία φορά το όνειρο των μεταναστών για μια καλύτερη ζωή: νέο ναυάγιο, με δέκα νεκρούς, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, σημειώθηκε ανοιχτά των τουρκικών ακτών.

Σύμφωνα με την τουρκική ακτοφυλακή, το πλοιάριο -που είχε αναχωρήσει από την τουρκική επαρχία Τσανάκκαλε και, κατά τα φαινόμενα προσπαθούσε να φτάσει στη Λέσβο- αναποδογύρισε, παρασύροντας στο θάνατο τους μετανάστες.

Μάλιστα, σύμφωνα με φωτογράφο του AFP, το άψυχο σώμα ενός βρέφους, το οποίο ήταν ντυμένο, ξεβράστηκε στην ακτή κοντά στην πόλη Αϊβατζίκ και το σώμα άλλου μωρού περισυνελέγη.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή, διασώθηκαν 75 μετανάστες, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται καθώς παραμένει αδιευκρίνιστος ο αριθμός των αγνοουμένων.

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΝΚΕΝ

Την ξεκάθαρη θέση πως “ούτε τέθηκε, ούτε συζητήθηκε έξοδος καμίας χώρας από τη ζώνη Σένγκεν» διατύπωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επισημαίνοντας μάλιστα πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται καν.

Μιλώντας σε εκδηλωση του Εconomist «The world in 2016-Gala Dinner» στην Αθήνα ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας τόνισε όμως πως «αυτό που είναι αυτονόητο, είναι ότι όλες οι χώρες μέλη της ζώνης Σένγκεν οφείλουν να εφαρμόζουν τα όσα προβλέπονται από τον συνοριακό κώδικα».

Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε πως η εφαρμογή των κοινών κανόνων διασφαλίζει το μεγάλο αυτό επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αλλά και προστατεύει τα ίδια τα κράτη-μέλη καθώς, όπως είπε, «όλοι μοιραζόμαστε την ευθύνη για την ασφαλή μας ελεύθερη μετακίνηση στη ζώνη Σένγκεν».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο Επίτροπος τόνισε πως τα ελληνικά εξωτερικά σύνορα είναι τα κοινά ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα και όλοι από κοινού οφείλουν να συνδράμουν τη χώρα μας στο τεράστιο έργο φύλαξής τους, για αυτό και η ΕΕ κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοακτοφυλακής. Μάλιστα θέλοντας να κλείσει το θέμα ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για υπερβολές, παραφιλολογία και φήμες που κάνουν μόνο κακό.

«Η Ελλάδα έχει μόνο ένα δρόμο μπροστά της, της Ευρώπης. Αυτή ήταν και παραμένει μια ιστορική επιλογή, με ιστορική προοπτική» δήλωσε χαρακτηριστικά.