​Πολλά μέτωπα φαίνεται πως έχει ανοίξει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με την παλιά κόντρα ΗΠΑ- Ρωσίας να ξαναφουντώνει.

Ο αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας και οικονομικού εγκλήματος του υπουργείου Οικονομικών, Άνταμ Ζιούμπιν δεν δίστασε σε συνέντευξη στο BBC να χαρακτηρίσει τον Πούτιν διεφθαρμένο.

_87855980_szubinus.jpg

Άνταμ Ζιούμπιν

«Οι ΗΠΑ θεωρούν τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διεφθαρμένο και αυτό το γνωρίζουν για πολλά, πολλά χρόνια. Ο Ρώσος πρόεδρος συγκεντρώνει μυστικά πλούτο. Τον έχουμε δει να κάνει πλούσιους τους φίλους του, τους στενούς του συμμάχους και να περιθωριοποιεί αυτούς που δεν θεωρεί φίλους, χρησιμοποιώντας κρατικούς πόρους. Είτε πρόκειται για τον ενεργειακό πλούτο της Ρωσίας, είτε για άλλα κρατικά συμβόλαια, κατευθύνει αυτούς που πιστεύει ότι θα τον υπηρετήσουν και αποκλείει τους άλλους που δεν θα το κάνουν. Για μένα, αυτή είναι μια εικόνα διαφθοράς».

Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει μία έκθεση της CIA σύμφωνα με την οποία ο Πούτιν έχει περιουσία που αντιστοιχεί σε περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά σημείωσε ότι ο δηλωμένος πλούτος του Ρώσου ηγέτη είναι υποτιμημένος.

«Έχει δήθεν κρατικές απολαβές που αντιστοιχούν σε περίπου σε 110.000 δολάρια το χρόνο. Αυτό δεν είναι μια ακριβής δήλωση της περιουσίας του ανθρώπου αυτού και αυτός διαθέτει μακρά εκπαίδευση και εξάσκηση όσον αφορά το πώς να κρύψει τον πραγματικό του πλούτο».

Το Κρεμλίνο πάντως κάνει λόγο για επίσημη κατηγορία και για καθαρή δυσφήμηση ενώ προκάλεσε την Ουάσιγκτον να δώσει απτές αποδείξεις.

«Οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται τώρα σε μια τέτοια κατάσταση που ένα ψέμα όπως αυτό είναι απίθανο να τις επιδεινώσει κι άλλο. Πρόκειται καθαρά για επινόηση και δυσφήμηση, χωρίς καμία σχέση με την πραγματικότητα. Έχουμε εξοικειωθεί με αυτού του είδους τα δημοσιογραφικά τεχνάσματα που συνδέονται με την ανικανότητα, με το κυνήγι αυτού που προκαλεί αίσθηση και τις παραστάσεις» ανέφερε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σε δημοσιογράφους της χώρας.